• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dete koje uz sebe ima roditelje koji ga podržavaju izrastaće u sigurno i odgovorno dete"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni dan porodice samo je jedan od dana kada treba da promislimo o važnosti ove zajednice

  • 0
Radmila Grujičić psiholog Foto: Privatna arhiva, Pexels

Poznata je rečenica kojom Lav Nikolajevič Tolstoj počinje svoj roman "Ana Karenjina": "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način". Porodica kao ključni motiv ne obeležava samo čuveni roman, već i ceo život ljudski.

Za mnogo toga što pokažemo kroz život, posao, odnose sa ljudima, kaže se da smo "poneli iz kuće", to jeste iz porodice. Njoj se vraćamo, kad god možemo, da se napojimo energijom, zajedništvom, onim što nas je formiralo.

Kao poseban datum u toku godine koji formalno obeležava ono što nas intimno određuje Generalna skupština Organizacije ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj Međunarodnim danom porodice. Šta predstavlja porodica i koliki je njen značaj u razvoju pojedinca, pitali smo psihologa Radmilu Grujičić.

- Porodica je veoma važno okruženje za svako dete tokom odrastanja. Dete u njemu formira prva mišljenja, korake i odluke. Dete se razvija i raste u pravcu u kom je usmereno u svom najbližem okruženju. U ranom detinjstvu odluke umesto deteta donose roditelji, a kasnije se uključuju i deca sa svojim idejama i željama (npr. odabir srednje škole; treninga; učenje stranog jezika, odabir hobija...) - kaže naša sagovornica.

porodica Foto: Pexels

Ona objašnjava da poverenje koje se stiče u ranom odrastanju dete ostvaruje kroz dobar i siguran odnos sa roditeljima.

- Dete koje uz sebe ima roditelje koji ga podržavaju, koji uz njega stoje u njegovim odlukama od najranijeg uzrasta izrastaće u sigurno i odgovorno dete. Da bi odluke deteta bile zdrave i ispravne, potrebno je postaviti zdrave temelje. Doslednost u vaspitanju, ispravan sistem vrednosti, pozivanje na obaveze koliko i na prava, sloboda u donošenju odluka ali i pozivanje na snošenje odgovornosti zarad istih, dobar su i čvrst temelj u usmeravanju deteta ka daljim životnim ciljevima - kaže Radmila Grujičić.

Naša sagovornica naglašava da je u odnosu između roditelja i deteta veoma značajno međusobno poverenje. Pogotovo da dete može da sve ono što je za njega važno slobodno kaže svojim roditeljima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Zdravo svete!": Ana Ivanović podelila snimak koji je raznežio sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica