• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Festival nauke raznovrsnim sadržajem privukao školarce: Nov i svež pogled na svet znanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roboti, ChatGPT, pedagoške i psihološke radionice, uvid u testiranje za MENSU, kriminalistika i još mnogo toga. Ekipa portala Ona.rs posetila je Festival nauke i zabeležila najiteresantniji sadržaj koji je ubedljivo prikupio najviše simpatija osnovaca i srednjoškolaca

  • 0

Kao i proteklih petnaest godina i ove godine se održava Festival nauke, najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope.

Ideja je da se kroz interaktivan sadržaj koji se nalazi na štandovima svih učesnika populariše nauka i približi školarcima. Nauka je sastavni deo svakodnevnog života, ali poseta Festivalu nauke vam pruža uvid u sveopštu primenu, inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti.

Ulaz na sajam je besplatan za sve posetioce, a manifestacija je humanitarnog karaktera.

Ekipa portala Ona.rs posetila je na dan otvaranja Festival nauke i zabeležila najiteresantniji sadržaj koji je ubedljivo prikupio najviše simpatija osnovaca i srednjoškolaca.

Zorana Minčić, PR Festivala nam je objasnila kako je organizovana ovogodišnja postavka.

Festival nauke Foto: Kobra

- Mogu vam reći da nam nije bilo lako da donesemo odluku nakon tragičnih događaja u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" i masakra koji je usledio dan kasnije. Čitavo društvo je bilo izmešteno. Kao tim Festivala nauke prvo još jednom želim da izrazim iskreno i duboko saučešće pre svega porodicama nastradalih - rekla je Zorana Minčić i dodala:

- Želja svih ovih ljudi, nastavnika i učenika doprinela je tome da donesemo odluku da Festival nauke, 16. put zaredom, jedan od 10 najvećih naučnih festivala u Evropi, bude održan u Hali 4, umesto u prvobitnoj planiranoj Hali 3. Većina postavki će biti tu, 52 naučno-obrazovne institucije iz cele Srbije, školske organizovane posete iz gradova širom Srbije, ekspertinejdžeri kao primer vršnjačkog prenosa znanja, naučno-fantastična bina i 1200 naučnih komunikatora, koji će sve ove radoznalce tokom ova tri dana upoznavati sa naukom i saznanjem. Protiv mraka možemo svetlom. To su one vrednosti o kojima stalno pričamo. Znanje i edukacija su, pored porodice, naravno, srž.

Za najmlađe, ali i za sve one koji osećaju potrebu, u saradnji sa Mrežom za psihološku pomoć biće organizovan siguran prostor, gde će deca moći da izraze svoje emocije, da iskažu šta je to što ih ohrabruje, gde nalaze utehu, kako da se izbore sa osećajem straha i nesigurnosti, kao i da saznaju na koga mogu da se oslone.

U zoni za najmlađe, na štandu MENSE Srbije, pod nazivom "Izazov za um", deca mogu da se upoznaju sa činjenicama o mozgu, a kroz različite igre i interaktivan sadržaj da stvarno testiraju svoje logično razmišljanje, memoriju i motoričke sposobnosti. Najinteresantniji deci je bio humanoidni robot Peper, kako za igru, tako i za testiranje igre pamćenja. Tanja Olear Gojić nam je govorila o interesovanju za testiranje za MENSU, ali kako je to izdvodljivo tek od 17. godine života, oni su pripremili prilagođene testove za koje je iskazano veliko interesovanje.

Mali robot kojeg smo isprobali sa Tanjom radi po principu pamćenja rute. Na detetu je da odabere finalno odredište i da mu zada kako do tamo da stigne. Dakle, najpre treba u glavi da osmisli koliko puta robot treba da skrene i gde, pa da mu to sve zada koristeći strelice na malom robotu.

Tu su i zanimljivi eksperimenti sa elikticitetom, 3D štampač i druge STEM aktivnosti koje deci nude razne zanimljive izazove.

U okviru prezentacije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, studentkinje Katedre za filozofiju su osmisle kako da deci prezentuju čuveni eksperiment filozofa Džona Serla - Kinesku sobu. Kineska soba je namenjena da pokaže da ljudska bića poseduju svest koja može da proizađe samo iz ljudskog uma, a ne iz mašine koja izvršava program.

Kako je ChatGPT sve popularniji i našao je primenu u svim sferama društva i znanja, ovo je savršena prilika za sve one koji hoće da se njime pozabave i oprobaju se u ulozi bota veštačke inteligencije.

Kako nam se učinilo, najveće interesovanje na Festivalu vladalo je na štandu Ministarstva unutrašnjih poslova. Školarci su stavljali svoje torbe na skener, a na monitoru su zajedno sa policajcem mogli da vide njihovu sadržinu. Takođe, zanimalo ih je kako radi voki-toki, detektor za metal, kako se otkrivaju otisci prstiju sa različitih predmeta i površina i kako biti bezbedan u saobraćaju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta ima najveću gustinu - ulje, voda ili deterdžent?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica