• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte da li ste strog roditelj: Ovo su očigledni znakovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije lako u današnje vreme odgajati decu

  • 2
1231591462 fizkes

Granice, pravila i ograničenja su dobri, ali mogu biti i iscrpljujući. Ne treba biti ni previše blag, ali ni strog roditelj jer će deca pokazati negativne znakove.

Da li ste previše strogi kao roditelj?

Specijalista za podizanje dece Laura Markham objašnjava da studije o disciplini dosledno pokazuju da strogo roditeljstvo zapravo stvara decu sa nižim samopoštovanjem, piše "Simplyrootedfamily".

Ovo je pet uobičajenih znakova da ste previše strogi kao roditelj.

Nikada ne tražite mišljenje ili doprinos deteta

Deca će modelirati naše ponašanje. Ako ste roditelj sa strahom i vodite se parolom „radićeš kako ja kažem“, učite decu da je maltretiranje najbolji način da nateramo druge da slušaju. Ako vičete ili postavljate stroge granice, dete će pokušati da komunicira sa drugima na ovaj način.

Pokušajte ovo: Pitajte svaki dan decu kako se osećaju.

Fokusirate se na pravila, rutine i ograničenja

Neke rutine mogu dati deci osećaj sigurnosti. Oni znaju šta da očekuju i kada. Međutim, nepokolebljiva pravila i čvrste rutine mogu ometati sposobnost deteta da razvije otpor. Ako im date slobodu, ona će ih kako da budu fleksibilni i da se nose sa različitim situacijama u životu.

Pokušajte ovo: Posmatrajte druge porodice oko sebe. Da li je drugoj deci dozvoljeno da se igraju u petak uveče „pre spavanja“ dok vaša deca ne smeju da odstupe od rutine?

igra, društvena igra, porodica, deca, roditelji Foto: Shutterstock/Olesia Bilkei

Nagrađujete rezultat, a ne napor

Često strogi roditelji stvaraju „crno-belu” atmosferu. U stvarnosti postoji mnogo sive zone. Dete koje je „izgubilo“ ili „nije uspelo“ možda je naporno radilo i zaslužuje pohvalu. Deca koja su nagrađena samo za rezultate, a ne za napore, razvijaju prioritete koji se tiču samo pobede.

Pokušajte ovo: Recite detetu da ste ponosni na njega. Ako dobiju ocenu na testu, uprkos učenju, priznajte njegov rad i radite zajedno na pronalaženju rešenja.

Emocionalni izlivi su česti

Kada su deca potpuno kontrolisana, ona ne razvijaju važne životne veštine kao što su samodisciplina, rešavanje sukoba ili kontrola impulsa.

Pokušajte ovo: Odvojte trenutak da se smirite pre nego što disciplinujete dete. Pristupite im na miran način umesto sa besom i kaznom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Branislav

    28. avgust 2023. | 12:10

    Jel’ treba biti otvoren i za seksualno vaspitanje dece kao sto sad preporucuje SZO...jel’ su strogi roditelji koji se i tome protive ?!

    Podelite komentar

  • Ja

    28. avgust 2023. | 08:35

    Da necu mozda da vaspitavam dete po evropskim "vrednostima" pa da postane ko zna kog roda i da bude anti Hrist?! Ja sam tradicionalista, ponosni Srbin, autohtona vrsta na ovim nasim prostorima. Moj sin je naslednik pa prema tome bice naucen ko je i sta je a Boga mi i odakle vuce korene! Kakvo bre mlacenje prazne slame?! Prvo sto ce da zna je Srbski INAT!!! HAHAHAHAHAHAHA!!!

    Podelite komentar