• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ćerka (10) hoće da zna sve o menstruaciji: Kako da joj najprostije objasnim, a da je ne uplašim?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 3
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Možda mislite da postoji neko "magično" doba za razgovor o "stvarima odraslih" sa vašim tinejdžerima. Ali mnogo je lakše i efikasnije voditi stalni, otvoreni dijalog o svim promenama kroz koje njihova tela i um prolaze dok rastu i razvijaju se.

- Najbolje je u ovim situacijama koristiti enciklopedije i vizuelno predstavljanje šta se u telu dešava kada se dobije ciklus. Dete može biti uplašeno samo ako je roditelj u panici oko toga, ali kada se detetu lepo činjenično objasni sve vezano za promene u njegovom telu, vrlo lepo prihvata - kaže nam Nikolina Milosavljević psiholog, psihoterapeut i praktičar terapije igrom.

Neobavezni razgovori su poželjni

Razgovor o menstruaciji ne bi trebalo da bude jedan veliki razgovor u određenom uzrastu. Umesto toga, započnite razgovor rano i polako radite na razumevanju vašeg deteta. Devojčicama i dečacima su potrebne pouzdane informacije o menstruaciji. Zato se pobrinite da razgovarate i sa svojim sinovima, pogotovu ako imate i devojčicu i dečaka.

Devojčice dobijaju prvu menstruaciju već sa osam godina, u nekim novijim slučajevima i tek sa 15, iako je prosek oko 12. Ako svoju ćerku pripremite za ono što dolazi, to će joj olakšati iskustvo. Naoružana činjenicama i znajući da će doživeti ono kroz šta su sve devojke prošle od pamtiveka, ona će to moći da prihvati i možda čak i slavi kao obred prelaska u odraslo doba.

Čak i pre ulaska u pubertet, vaša ćerka može da izrazi interesovanje ili postavlja pitanja o svom telu i njegovim funkcijama. Možda će primetiti vaše proizvode za žensku higijenu i zapitati se čemu služe, na primer. Najbolje je da budete jasni i tačni, ali da odgovori budu jednostavni i prikladni njenom uzrastu. Umesto da joj date sve informacije odjednom, možete ih koristiti tokom mnogih neobaveznih razgovora.

Mama i ćerka, mama i dete, tinejdžerka Foto: Shutterstock

Ako vaša ćerka nije postavljala mnogo pitanja, na vama je da započnete razgovor o menstruaciji. Nemojte pretpostavljati da ona bilo šta zna, jer informacije koje dobija sa drugih mesta mogu biti netačne i nepouzdane, a mogu je i uplašiti i istraumirati.

Možete koristiti rečenice poput ovih, kako piše "Thechildren.com".

  • Menstruacija je normalan deo života za žene.
  • To znači da je žena sposobna da zatrudni.
  • Tvoje prve menstruacije će verovatno biti "slabe" (verovatno samo nekoliko kapi krvi) i neredovne, ali će se na kraju smiriti, u proseku će stizati svakih 28 dana i trajati od dva do sedam dana.
  • Normalno je da osetiš određene simptome tokom menstruacije, kao što su bolovi u leđima ili stomaku, osetljive grudi, glavobolja, umor, nadimanje, promene raspoloženja ili žudnja za hranom.

Ako je ćerka dovoljno stara, na primer u sedmom razredu se na časovima biologije obrađuje anatomija čoveka, pa ćete moći ovo lakše da joj objasnite sa te strane. Čak i ako je pre toga dobila prvu menstruaciju, nije loše da još jednom, u razgovoru o školskom gradivu, sa njom prođete sve ispočetka, jer će potkovana znanjem iz škole sve bolje razumeti.

Upoznavanje sa terminima

Vrlo je važno da razjasnite termine - menstuacija i ciklus nisu isto. Ciklus nije zamena za reč menstruacija, kako mnogi nameću, i važno je da razjasnite da menstruacija nije nikakva "ružna" reč, već odgovarajući termin za jednu fazu u menstrualnom ciklusu. PMS takođe ne znači da devojka ima menstuaciju, što je česta greška, već je to termin koji se koristi za fazu predmenstualnog ciklusa, praćenog raznim simptomima, tokom kojeg se telo priprema za menstruaciju. 

Menstrualni ciklus je serija promena koje se odvijaju u telu žene, radi pripreme za potencijalnu trudnoću. On podrazumeva period od 1. dana menstruacije do 1. dana sledeće menstruacije. Dakle, podrazumeva PMS, menstruaciju, folikularnu fazu, koja počinje sa prvim danom menstruacije i traje do ovulacije, samu ovulaciju i lutealnu fazu.

Objasnite kako se koriste tamponi i ulošci. Objasnite joj da uvek mora da ima nešto od tih proizvoda u svojoj torbi ili pri ruci, s obzirom na to da će prve menstruacije biti neredovne. Pokažite joj neke od opcija na pametnim telefonima i neke od aplikacija za praćenje menstruacije kako bi znala kada će nastupiti sledeća, jednom kada se ustale. Jako je važno da prati svoj menstrualni ciklus kako biste obe znale da je sve u redu ili kako biste, ukoliko primetite neke nedoslednosti na vreme posetile ginekologa.

Odgovore na ostale roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Miki

    18. jul 2023. | 10:17

    Glupo pitanje.Naravno da je potrebno detetu objasniti sta kako i zbog cega.I devojcicama i decacima.Ucenjem i savetovanjem na vreme,makar cemo spreciti preko 100000 abortusa godisnje.

    Podelite komentar

  • Radmila

    18. jul 2023. | 17:51

    Moje kcerke su i prije desete godine vec bile upucene. Cesto su bile prisutne kad koristim ulozak i postavljale pitanja. Dobile su odgovore naravno, prilagodjene svom uzrastu. Sama pomisao na krv ih je uzasavala u drugim situacijama, ali ovo su prihvatile normalno, bas zato sto su gledale kako ja to radim. Npr. obecala sam im kupiti uloske u pakovanju njihove omiljene boje, i to je za pocetak bilo sasvim dovoljno. Kasnije nije bilo plakanja i soka, sto se desavalo kod druge djece kad se desila prva menstruacija, narocito u skoli. I da, sin je takodje u sve bio upucen od rane dobi.

    Podelite komentar

  • Перагеније

    18. jul 2023. | 16:08

    Најпростија је истина: то је доказ ЗДРАВЉА и женске моћи.

    Podelite komentar