• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

UNESCO apeluje: Zabranite pametne telefone u školama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici se moraju staviti na prvo mesto

  • 0
Deca se igraju sa mobilnim telefonima, škola, mobilni, društvene mreže, zavisnost, internet Foto: Pixabay

Deca, posebno ona školska, postala su zavisna od korišćenja mobilnih telefona i to nikako nije dobro. Ne postoji socijalizacija, druženje, smeh, razgovor i to čini samo gore kako njima tako i celokupnom društvu.

To nije situacija samo u Srbiji već i u celom svetu.

Veliki izveštaj Ujedinjenih nacija upozorava na prekomernu upotrebu pametnih telefona. Kako navode, oni bi trebalo da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u školi i pomogli u zaštiti dece od maltretiranja putem interneta, piše "The Guardian".

UNESCO, agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu, saopštila je da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom i da visok nivo vremena ispred ekrana ima negativan uticaj na emocionalnu stabilnost dece.

- Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako bi trebalo da bude regulisana u društvu, slična pažnja se mora posvetiti načinu na koji se koristi u obrazovanju. Njegova upotreba mora biti za poboljšanje učenja i za dobrobit učenika i nastavnika, a ne na njihovu štetu. Internet veze nisu zamena za ljudsku interakciju - rekla je generalna direktorka UNESCO Odri Azulej.

tinejdžeri Foto: Pexels

Preterana upotreba tehnologije mogla bi da ih ometa i ima štetan uticaj na učenje, navodi se u saopštenju.

Bilo je malo čvrstih istraživanja koja su pokazala da je digitalna tehnologija inherentno dodata vrednost obrazovanju, naveo je UNESCO u svom izveštaju Global Education Monitor za 2023. Veliki deo dokaza finansirale su privatne obrazovne kompanije koje pokušavaju da prodaju proizvode za digitalno učenje.

Mnoge zemlje se slažu sa tim, a navodi se da je Kina postavila granice za upotrebu digitalnih uređaja ograničavajući ih na 30 odsto ukupnog vremena nastave, pri čemu se od učenika očekuje da redovno prave pauze pred ekranom.

Na osnovu analize 200 obrazovnih sistema širom sveta, UNESCO je procenio da je jedna od šest zemalja zabranila pametne telefone u školama. Među njima su Francuska, koja je ovu politiku uvela 2018. i Holandija, koja će uvesti ograničenja od 2024. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U novopazarskoj Osnovnoj školi “Mur” učenici i nastavnici bez mobilnih telefona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica