• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Sin (7) me moli da ponese telefon u školu, iako je tek krenuo u prvi razred: Šta da uradimo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Školska godina je donela nove izazove, kako za decu, tako i za roditelje.

Deca koja kreću u prvi razred susreću se velikim novitetima, ali se sa istim ponovo susreću i mame i tate.

"Sin (7) me moli da ponese telefon u školu, iako je tek krenuo u prvi razred. Svi njegovi drugari nose svoje telefone. Šta da uradimo?", jedna je od najčešćih dilema sa kojom se susreću roditelji modernog doba.

- Ovakva situacija je vrlo nezgodna za roditelje, jer je na njima da sprovedu svoj stav, koji se kosi sa uobičajenim ponašanjem druge dece. Ipak, niko ne želi da se dete oseća kao da je izuzetak, zbog čega i nastaje problem. Najbolje bi bilo kada bi škola regulisala ovakve stvari, da deca ne donose ili ne koriste telefone dok traje nastava i dok provode vreme u toj ustanovi. Roditelji mogu za to da se zalažu, zajedno sa školom- govori psiholog Zoran Musterović.

Iako decu ovo, na neki način čini sličnim, ipak se izopštavaju iz društva upravo zbog prevelike posvećenosti svojim telefonima. Kako Musterović dalje navodi, ovo bi roditeljima znatno olakšalo, jer je ponašanje regulisano mestom na kom se dete nalazi. Ali, veoma je važno ponašanje roditelja, koji daje model ponašanja detetu, kako objašnjava psiholog:

- Još jednu važnu ulogu igraju i roditelji, koji treba da postavljaju dobar primer deci. Ako roditelji koriste telefone na okupljanjima i sastancima, takav model ponašanja će usvojiti i dete. Na odraslima jeste da budu primer deci, kojoj trerba da se skrene pažnja da nije primereno korišćenje telefona na takvim mestima. Ostalo je na ličnom stavu. Moraju odlučiti da li će dozvoliti za dobrobit sina da on bude izuzetak i ostati čvrst pri svojim stavovima da nešto nije dobro za dete ili da podlegne većini- navodi naš sagovornik.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako se nositi sa histerijom kod dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Nebojša

    12. septembar 2023. | 11:34

    Sta da urade, hahaha? Pa da li ste vi imaki mobilni sa 7 gofdina? Niste. Onda bez daljih komentara i prosto, NE MOZE. Potencijalno oni specijalni decji telefoni s kojih se mogu pozvati 4 broja, od kojih su 2 za roditelje i a druga 2 hitna pomoc i policija.

    Podelite komentar