Quantcast
 • 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voli da pere veš i ne obazire se na komentare feministkinja: "To je moja terapija"

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskrena ispovest jedne žene o vođenju domaćinstva

 • 1
Natasha Poliszczuk, pranje veša

Foto: Instagram/natashapoliszczuk

- Nazovite me staromodnom. Zovite me antifeministkinjom, gospođom Tiggy- Winkle. Imam jednu "prljavu tajnu" - volim da perem veš. Puna korpa za veš me oduševljava - počinje svoju priču za "Dailymail" novinarka Nataša Polićuk.

Ona govori "kako joj uključivanje mašine za veš ubrzava rad srca" i "da postoji nešto jedinstveno u pogledu na gomilu uredno savijenog veša".

- Glumim ravnodušnost, ali istina je da me moja nova mašina oduševljava - nastavlja Nataša.

Bekstvo od svakodnevice

Nataša ističe da je svesna da je u 2023. godini ovo nešto što žene poput nje ne treba da priznaju, jer im je predviđeno da budu zadovoljne svojom karijerom, a ne mukotrpnim kućnim poslovima - poput neke domaćice iz 1950-ih.

Pranje veša, čišćenje kupatila i staranje da deca imaju sve što im je potrebno za školski dan, jeste vrsta stvari koje bi žene trebalo da rade "na silu" ili da prisiljavaju svoju drugu polovinu da podele obaveze. To nije nešto u čemu treba uživati. Ali Nataša se ne slaže sa većinom.

- Ja nisam "Stepfordova supruga" ili boginja domaćinstva. Sa zadovoljstvom odlažem čišćenje kad god je to moguće. Kao novinarka i majka, veoma sam zaposlena. Moj muž je advokat, naša ćerka ima dvanaest godina, a sin devet. I oni vide da se oboje trudimo. To je feminizam na delu.  Štaviše, ljubav prema vešu ne mora biti isključivo ženska preokupacija, i muškarci mogu uživati u njemu. U ovom, kao i u mnogo čemu drugom, ja sam za jednakost - priča Polićukova.

pranje veša, veš, deterdžent, mašina za veš

Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Vraćanje reda u haosu jedan je od velikih životnih poduhvata. Čak i u najgorim danima (posebno u najgorim danima) kad je sve naopako, svi su užasno raspoloženi i vaša lista obaveza je "duža od života", pranje veša predstavlja jedan mali čin kontrole.

- Gotovo je meditativno, dozvoliti vašem umu da luta dok slažete veš. To je bekstvo od zahteva svakodnevice - govori Nataša.

Čin ljubavi

Čini se da je Nataša shvatila suštinu, jer tako je malo stvari koje možemo da kontrolišemo u životu, ali pranje veša je u našim rukama. A ko ne nalazi radost u čistim posteljinama sa mirisom svežeg vazduha?

Kad je sramežljivo spomenula svoju ljubav prema vešu na "Instagramu" očekivala je napad, ali je umesto toga dobila stotine poruka podrške. Ispostavilo se da ljudi vole rituale i rezultate.

- Moji pratioci i ja smo uživali u nostalgiji, prisećajući se baka koje su imale "dan pranja veša". Kako su uspele da čekaju cele nedelje? - našalila se Polićukova.

Činjenica je da bi svet bio bolje mesto kad bismo svi mogli da gledamo na kućne poslove kao na mali čin ljubavi, umesto kao na svakodnevni teret.

- Kada pogledam tu gomilu uredno složene školske uniforme, čaršava, peškira i uparenih čarapa, ne vidim trud, vidim svoju porodicu. Vidim da sam to uradila da bih brinula o njima i da bih pokazala da su voljeni - zaključila je Nataša Polićuk.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Nena

  13. septembar 2023. | 12:45

  Bravo za normalnu ženu u ovim vučijim vremenima kada sve ono što je normalno izvrgava se podsmehu i izrugivanju..

  10
  0

  Podelite komentar