Kako da decu naterate da jedu više zeleniša? Džejmi Oliver pomogao jednoj mami super receptom

 
  • 0

Uveliko smo u septembru, a dok neke to već asocira na brzi dolazak zime, drugi se i te kako raduju gurmanskim specijalitetima koji reprezentuju hladnije dane. Za porodice u kojima odrastaju školarci ovo znači i mnogo više spremanja hrane, jer se mora misliti na užinu i hranu za boravak, ali i na kvalitetne nutritivne obroke za posle škole.

Nije lako svakoga dana izmišljati nešto novo, kao što nije ni lako napraviti jelo kome će se deca radovati, a koje se pretežno bazira na povrću. Tokom radne i školske nedelje, ta svakodnevna gužva oko odlaska na nastavu, treninge i izrade domaćih zadataka može značiti da je pronalaženje vremena za kuvani obrok pomalo izazov.

Koristeći sezonske proizvode možete vrlo lako napraviti jelo u kome će uživati cela porodica, naravno, uz malu pomoć i inspiraciju koju krademo od čuvenog kuvara Džejmija Olivera.

Zaboravite na obične makarone sa sirom i paste sa piletinom, donosimo vam nešto mnogo raznovrsnije.

Zapravo, ovaj recept je osmislio Džejmi nakon što mu je jedna zabrinuta mama pisala da joj pomogne u osmišljavanju recepta koji u haotičnoj radnoj vremeni ne iziskuje previše vremena. Ono što joj je bilo najvažnije jeste da jelo bude i "budget friendly".

"One pan" jelo čiju je pripremu Džejmi snimio bazira se na pasti i zelenišu.

Sastojci:

  • 4 čena belog luka
  • 100 g starog hleba
  • 1 struk praziluka
  • 1 glavica kelja
  • 2 kašike običnog brašna
  • pola litra mleka
  • 2 kašičice senfa
  • 150 g čedar sira (ili po izboru)
  • 400 g smrznutog spanaća
  • 500 g testenine
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber

Priprema:

Očistite i sitno iseckajte dva čena belog luka i stavite u blender. Hleb iseckajte i ubacite sve to u blender dok ne dobijete sitne mrvice, zatim umešajte malo maslinovog ulja, začinite solju i crnim biberom i ostavite to sa strane.

Zagrejte rernu na gas na 180 stepeni.

Preostali beli luk oljuštite i sitno iseckajte, kao i praziluk, a listove kelja sitno iseckajte, odbacujući sve čvrste komade stabljike.

Sipajte jednu kašiku maslinovog ulja u veliku plitku šerpu i dodajte beli luk. Potom dodajte praziluk i kupus i malo vode. Kuvajte pet minuta dok ne omekša. Umešajte brašno i kuvajte još tri minuta, pa postepeno dolivajte mleko uz stalno mešanje.

Pustite da se ukrčka i provri, a zatim umešajte senf i narendajte veći deo sira. Kada se zgusne, dodajte spanać i prethodno skuvanu testeninu sa 600 ml ključale vode i dobro promešajte dok se svaki komad testenine ne obloži.

Pustite da provri, pa kuvajte još tri minuta. Pospite preko već pripremljene prezle od belog luka, narendajte ostatak sira i pecite 30-40 minuta.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela i sjajna, zasitna salata sa piletinom i kinoom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica