Kako da decu naterate da jedu više zeleniša? Džejmi Oliver pomogao jednoj mami super receptom
Uveliko smo u septembru, a dok neke to već asocira na brzi dolazak zime, drugi se i te kako raduju gurmanskim specijalitetima koji reprezentuju hladnije dane. Za porodice u kojima odrastaju školarci ovo znači i mnogo više spremanja hrane, jer se mora misliti na užinu i hranu za boravak, ali i na kvalitetne nutritivne obroke za posle škole.
Nije lako svakoga dana izmišljati nešto novo, kao što nije ni lako napraviti jelo kome će se deca radovati, a koje se pretežno bazira na povrću. Tokom radne i školske nedelje, ta svakodnevna gužva oko odlaska na nastavu, treninge i izrade domaćih zadataka može značiti da je pronalaženje vremena za kuvani obrok pomalo izazov.
Koristeći sezonske proizvode možete vrlo lako napraviti jelo u kome će uživati cela porodica, naravno, uz malu pomoć i inspiraciju koju krademo od čuvenog kuvara Džejmija Olivera.
Zaboravite na obične makarone sa sirom i paste sa piletinom, donosimo vam nešto mnogo raznovrsnije.
Zapravo, ovaj recept je osmislio Džejmi nakon što mu je jedna zabrinuta mama pisala da joj pomogne u osmišljavanju recepta koji u haotičnoj radnoj vremeni ne iziskuje previše vremena. Ono što joj je bilo najvažnije jeste da jelo bude i "budget friendly".
"One pan" jelo čiju je pripremu Džejmi snimio bazira se na pasti i zelenišu.
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 100 g starog hleba
- 1 struk praziluka
- 1 glavica kelja
- 2 kašike običnog brašna
- pola litra mleka
- 2 kašičice senfa
- 150 g čedar sira (ili po izboru)
- 400 g smrznutog spanaća
- 500 g testenine
- maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte dva čena belog luka i stavite u blender. Hleb iseckajte i ubacite sve to u blender dok ne dobijete sitne mrvice, zatim umešajte malo maslinovog ulja, začinite solju i crnim biberom i ostavite to sa strane.
Zagrejte rernu na gas na 180 stepeni.
Preostali beli luk oljuštite i sitno iseckajte, kao i praziluk, a listove kelja sitno iseckajte, odbacujući sve čvrste komade stabljike.
Sipajte jednu kašiku maslinovog ulja u veliku plitku šerpu i dodajte beli luk. Potom dodajte praziluk i kupus i malo vode. Kuvajte pet minuta dok ne omekša. Umešajte brašno i kuvajte još tri minuta, pa postepeno dolivajte mleko uz stalno mešanje.
Pustite da se ukrčka i provri, a zatim umešajte senf i narendajte veći deo sira. Kada se zgusne, dodajte spanać i prethodno skuvanu testeninu sa 600 ml ključale vode i dobro promešajte dok se svaki komad testenine ne obloži.
Pustite da provri, pa kuvajte još tri minuta. Pospite preko već pripremljene prezle od belog luka, narendajte ostatak sira i pecite 30-40 minuta.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela i sjajna, zasitna salata sa piletinom i kinoom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.