• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princeza Leonor položila vojnu zakletvu: Na licu kraljice Leticije i kralja Felipea video se ponos

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princeza od Asturije bila je prva koja je poljubila zastavu pre nego što su je pogledali njeni roditelji

  • 0
Princeza Leonor Foto: Tanjug/AP

Jedan od najiščekivanijih dana za prestolonaslednic španskog trona, Leonor de Borbon, stigao je nakon nekoliko nedelja prepunih obaveza i izazova. Princeza od Asturije ove subote položila je zakletvu na Generalnoj vojnoj akademiji u Saragosi skoro mesec i po dana nakon početka vojne karijere.

Učinila je to u prisustvu svojih roditelja, kralja Felipea i kraljice Leticije, koji su otputovali u prestonicu Aragonije da podrže svoju prvorođenu ćerku na tako poseban dan.

Kraljica Leticija je za tu priliku odabrala svetloplavu haljinu, sa tufnama, koju smo videli i na još jednom vojnom događaju. Bilo je to na Dan oružanih snaga 2022. godine kada je premijerno predstavila ovu kreaciju domaćeg brenda.

Kada su kralj i kraljica stigli, 410 kadeta koji su ove godine zajedno sa Leonor krenuli na Akademiju, već su bili spremni u dvorištu. Formirani u niz, svi su nosili istu uniformu. Ovo je gala uniforma vojske, starovremenska odeća koja se sastoji od crvenih pantalona i tamnoplave jakne sa zlatnim dugmadima. Prvi put smo videli princezu od Asturije kako nosi španski šešir sa crvenim perom. Ovo je drugačija boja u zavisnosti od ranga vojnika. Kadeti prve godine, među kojima je i naslednica, kao i oni sa druge godine nose crveno, a kadeti treće godine i komandiri belu boju pera.

Nakon što je odsvirana španska himna, kralj Felipe je pozdravio trupe, hodajući tik ispred mesta gde se nalazila njegova ćerka, koja je stajala u mestu, kako to zahteva vojni protokol. Kadeti su morali jednoglasno da odgovore "da, kunemo se" na zahteve koji su im upućeni, a zatim da uzviknu "živela Španija i živeo kralj".

Zastava je postavljena u centar četiri grupe kadeta spremnih za polaganje zakletve. To je baner koji je naručila da izveze kraljica Marija Kristina, tako da ima dugu istoriju. To je bila ista ona koju je Don Huan Karlos poljubio u to vreme i godinama kasnije kralj Felipe. Princeza od Asturije bila je prva koja je poljubila zastavu pre nego što su je pogledali njeni roditelji. Donja Leticija je bila uzbuđena što vidi svoju ćerku kako čini ovaj korak.

Kao što tradicija nalaže, Leonor je poljubila zastavu, ali ne pre nego što je skinula svoj ružičasti šešir sa perom, koji je vratila kada je gest završen. Posle toga, hodala je veoma samouvereno. Nakon Leonorinog polaganja zakletve, nastavilo se sa polaganjem zakletve njenih ostalih kolega. Felipe VI je pratio svaku zakletvu stojeći, dok je gospođa Leticija odabrala da sedne, prenosi "Vanitas".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odrekla se hrišćanstva, veruje u Nordijske bogove i zovu je "vikinška princeza"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica