• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da motivišete decu da sami urade domaći i oslobode vikend za zabavu: Ovo je najčešća greška roditelja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vikend je vreme za porodicu, ali i za pripremu za školu. Evo kako da dobro ukombinujete oba, bez stresa i suza

  • 0
Domaći zadatak, škola, dete. deca Foto:Shutterstock

Ne postoji onaj, koji se ne obraduje vikendu. Dečica tada imaju vremena da se naspavaju od pobeda u školskim klupama, a roditelji od radne nedelje.

Iako je to savršeno vreme da uživate u raznim aktivnostima sa vašim mališanima, ako su krenuli u školu, onda morate misliti i na vreme za domaći.

U najčešćem slučaju, deca bi volela kada bi reč "domaći" bila zabranjena vikendima, ali postoji način da im olakšate pogled na njega. Koliko god da se radujete da pratite rad i napredak vašeg deteta u školi, bitno je da na vreme prepoznaju koje su njihove obaveze i da domaći zadatak nije nešto što podrazumeva da zajedno sa vama rade na njemu. Dakle, roditelji, na vama je možda i najveći domaći zadatak - osamostaliti dete po pitanju školskih obaveza, kao i dobro ga motivisati, kako na takvu obavezu ne bi gledalo kao na kaznu tokom vikenda.

Imajte na umu da ovo nije toliko jednostavno, ipak su u pitanju deca, koji se i po najviše vode emocijama, te još uvek ne shvataju neku vašu dobru nameru. Dakle, ako dete čuje da se ostala deca igraju u komšiluku i želi da im se pridruži, verovatno će vas prvo pitatati da se igra, pa će kasnije uraditi domaći i da čvrsto "obećava". No, ovakve situacije se moraju rešavati postepeno, kako biste im temeljno pokazivali šta znači završiti neke 0baveze, nakon kojih mogu da imaju vreme za sebe.

Hajde da pogledamo kako da dečici stvorite ovakvu radnu naviku, bez suza, nervoze ili osećaja kažnjavanja (obostrano).

Pogrešna motivacija

Deca će prirodno zavoleti učenje, ako im obezbedimo pravo okruženje i motivišemo ih na odgovarajući način.

Ali, evo problema - Kada čujete "motivisati dete", na šta pomislite?

Ako razmišljate o igračkama, novcu, vremenu za telefon i tehnologiju ili bilo šta materijalno, niste sami. Nagrade, a ponekad i kazne, su motivatori mnogih roditelja. Roditelji ih vole jer prolaze kod dece, ali samo trenutno. Vi ponudite nagradu, a dete pristaje na obavezu zbog nagrade i - problem rešen.

Ali vrlo brzo ćete primetiti neke neželjene rezultate i da brzo i efikasno nije uvek najbolji spoj. Treba naučiti dete da se trud isplati, ali na pravi način.

Fraze poput: "Ako uradiš domaći, kupićemo ti igračku"; "Ako uradiš domaći, moći ćeš da se igraš na telefonu" i slično tome, nisu ispravan način za motivaciju.

Ovi primeri su daleko od retkih. Ali, kada se nagrada ukloni, dete više neće biti zainteresovano za dalji rad.

Domaći zadatak, dete Foto: Shutterstock

Pravilna motivacija

Koji je pravi način da motivišemo našu decu?

Odgovor je unutrašnja motivacija. Unutrašnja motivacija se odnosi na angažovanje u nekoj aktivnosti radi njenog čistog uživanja. Ovo uživanje dolazi iznutra pojedinca i predstavlja psihološko zadovoljstvo koje proizilazi iz obavljanja zadatka, a ne iz "spoljašnjeg" ishoda. Drugim rečima, da biste naveli svoje dete da uradi domaći zadatak, prvo mu pomozite da uživa u tome. Nije tako "ludo", kao što zvuči, navodi "Parentingforbrain.com".

Nažalost, domaći zadatak ima reč "zadatak" u sebi, što decu asocira na rad, a svi volimo da rad odvojimo od igre. Dakle, prirodno, osećamo da je domaći zadatak naporan, ali to ne mora biti tako. Domaći zadaci su sredstvo za učenje dece i upoznavanje sa znanjem koje se predaje na času. Da bi uživalo u domaćem zadatku, dete mora da uživa u učenju.

Nemojte da im predstavljate domaći kao njihov "posao", jer će podrazumevati da će sve to biti posao, a ne zabava. Ako to uradite, dete se oseća loše čak i kada nije.

Ne govorite svom detetu: "Ne možeš da se igraš dok ne završiš domaći zadatak".  Opet, stavljanjem domaćeg zadatka u kategoriju odvojenu od igre, vi kažete da ne može biti prijatno, jer im deluje kao da su zabava i domaći u stvari nešto dobro i loše.

Recite svom detetu da može da radi oba, ali naravno, samo zdravu fizičku igru poput košarke ili vožnje bicikla, ali ne i da gleda u telefon, jer se gubi prisutnost u stvarnom svetu i okruženju. 

Pokušajte da ga na zabavan način "izazovete" da sam uradi domaći, pa vas posle očekuje neka zabavna aktivnost poput parka. Kada uradi sam, sedite da vam objasni kako je to uradio i onda spontano u razgovor unesite predlog da se zajedno igrate ili šetate ili ga pitajte sami šta želi da radi. Dakle, iako deluje slično "domaći, pa nagrada"- šablonu, razlika je u pristupu. Jer će na ovaj način da počne da stvara radne navike, ali i da se oseća ponosno kada nešto uradi sam i reši zadatak, problem.

Deca rastu brže, nego što mislimo i to primetimo uvek naglo. Ali, na pravilan način uživajte sa njima i radujte se da se osamostale, počevši od malih koraka poput domaćeg zadatka vikendom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako pravilno oprati zube?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica