• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popravite komunikaciju sa detetom: Situacije u kojima roditelji moraju da budu zaštitnici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god godina da ima dete, nije na odmet uputiti neke jako važne reči

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Deca su ogledala roditelja, onako kako se stariji ponašaju, tako će i najmlađi početi da usvajaju određene reči, navike i postupke.

Stoga, svaki roditelj mora paziti kako se ponaša u prisustvu svoje dece, a postoje i neke rečenice koje svako od njih treba redovno da kaže svom mališanu kako bi povećali komunikaciju među njima ali i pomoći im da se lakše bore u ovom svetu, piše "Youth ranch".

Nije važno koliko godina imaju vaša deca, sledeće rečenice su uvek dobrodošle.

Pohvalite ih za dobar posao

Da li se vi sećate da su vaši roditelji nagradili vaš trud lepim rečima? Setite se određenog posla na kom ste vredno radili, a potom je pohvala izostala. Nemojte praviti grešku sa svojim detetom. Dajte mu iskren kompliment kada vidite da su uložili jak napor bio on i bezazlen.

Zatražite savet

Srž ovog saveta jeste da pokažete da cenite njegovo mišljenje i da želite da čujete detetov izbor ma kakav on bio. Dajte mu priliku da razmišlja. Neko od pitanja može biti "Koja majica ti se više dopada?" ili "Da li da počnem da čitam ovu knjigu?". Ovim ga učite da progovori o vašem životu i da je u redu da deli svoje mišljenje.

Recite mu da je u redu biti neraspoložen

Biće trenutaka u životu vašeg mališana kada je sasvim normalno da bude neraspoložen i da mu ne ide dobro u sportu ili u školi. Pustite ga da se bori sa tim izazovima, pustite ga da bude tužan ili ljut. Ovim mu dajete prostor da procesuiraju emociju i dajete do znanja da ste tu za njega bilo šta da se desi.

Domaći zadatak, škola, dete. deca Foto:Shutterstock

Izvinite mu se

Nijedan roditelj nije idealan, pa znajte da će biti momenata kada ni sami niste sigurni u ono što ste rekli ili uradili. Preispitivaćete se, a možete se i pokajati zbog nekih poteza. Nemojte se ustručavati, već priđite detetu i iskreno mu se izvinite i recite da vam je žao. Time će dete uvideti da to nije ništa strašno i sutra će, kada odraste, bez problema priznati svoju grešku.

Ponosite se njime

Svakom detetu je potrebna pohvala i nemojte na tome da štedite. Kada dobije dobru ocenu ili postigne gol, recite mu otvoreno da ste jako ponosni na njegov uspeh. Važno je da dete oseća da ste ponosni na njega.

Uverite ih da sve mogu

Kada je prisutna snaga i volja, onda je svugde sve moguće. Nemojte dete "veštački" hvaliti, već mu otvoreno recite da zaista ako nešto želi, on to može postići.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prekinuti dojenje?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica