• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Dečak (2) se igra sa poznatom decom, ali od drugih mališana u parku beži. Šta da radimo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Roditelje često zanima zašto neka deca imaju problema da prihvate igru sa drugom nepoznatom decom, što može da bude čest slučaj kada su u pitanju stidljiva, anksiozna ili osetljiva deca.

U takvim situacijam, roditeljima je, razumljivo, teško da gledaju svoje dete kako se bori da se uklopi, ali ta "borba" ne znači da nešto nije u redu ni sa detetom ni sa roditeljem. Baš kao i odrasli, neka deca su otvorenija ili zatvorenija od drugih.

S tim na umu prenosimo pitanje čitateljke Ona.rs koja iznosi problem dečaka od dve i po godine.

- Dečak (dve i po godine) odlično prihvata decu naših prijatelja, rođaka, komšija. Odnosno, kada mu lepo objasnimo sa kime će da se igra ili ako ih je već upoznao, on nema problema da se igra sa njima. Međutim, kada u parku naiđu nepoznata deca, on se povlači, ne želi da se igra ili beži. U stanju je čak i da da siđe sa tobogana ako vidi da se neko dete penje i pogledom ga prati da slučajno ne krene tamo gde je on. Pritom, blago negoduje. I to ga prođe kad se udalji. Da napomenem da mu objašnjavam da se u parku igraju i druga deca. Interesuje me da li je to normalno za njegov uzrast? I kako da mu pomognemo da to prevaziđe?

Na ovo pitanje odgovorila nam je psiholog Radmila Grujičić.

- Poštovana, takvo ponašanje je sasvim normlano za uzrast u kome je vaše dete. Ništa neobično. Dajte mu podršku i razumevanje i pokažite pred njim otvorenost ka drugoj deci kroz pozitivne komentare, lepe reči. Budite strpljivi, ova faza će trajati neko vreme i potpuno će je prevazići, posebno ukoliko bude išao u vrtić i ukoliko je redovno okružen drugom decom. Period intenzivnije socijalizacije nastupa nakon treće godine - poručuje psiholog zabrinutoj mami. 

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da sprečimo gojaznost kod dece

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • RS

    24. oktobar 2023. | 12:24

    Svaka vam čast, napraviste roditelje debilima koji po portalima, člancima i internetu traže kako djecu da vaspitavaju i čemu se onda nadati. Koji svjetski rat i uništavanje, ovo je prava propast čovječanstva i ljudskih vrijednosti!!!!!

    Podelite komentar