• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta kad je dete vezano za majku, kako onda oca uključiti u odnos? Povežite se kao porodica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavne situacije u kojime će oba roditelja biti uključena u odrastanje mališana

  • 0
majka, sin, majka i sin, zagrljaj, porodica Foto: Unsplash/Jordan Whitt

Od samog početka, kada beba dođe kući, blizina majke i njena nega je sve što je novom članu porodice potrebno. Nije neobično kada je detetu draža majka nego otac, ali šta ako se ovo nastavi i u starijem uzrastu?

Šta raditi ako dete samo majku traži? Ovo stanje može biti neugodno i za majku i za oca, a ovo su saveti kako treba da se postavite u toj situaciji.

Koji su to razlozi kada malo dete traži samo mamu?

Dete je bolje upoznato sa jednim roditeljem, najčešće majkom. U samom početku najviše vremena provodi s njom, posebno ako je mama na bolovanju, pa je sve vreme kod kuće, piše "Taking cara babies". Ne brinite, ovo nije znak da nešto nije u redu ili da mu nešto nedostaje u odnosu sa drugim roditeljem.

Istraživanja pokazuju da u ranim nedeljama i mesecima bebe često više privlače mirisi majki - poput mirisa amnionske tečnosti, majčinog mleka i slično. Osim toga, pošto su mnoge majke primarni staratelji u prvih nekoliko meseci, njihova lica i glasovi su poznatiji bebama.

Ako vaše dete ima snažnu sklonost prema jednom roditelju, to može biti frustrirajuće i iscrpljujuće za nepoželjnog roditelja. Umesto da dozvolite da to postane sukob između roditelja, pokušajte da radite kao tim protiv problema. Radite zajedno na širenju posla, ljubavi i roditeljstva.

Priznajte velika osećanja bebe ili mališana, a da se ne "prepustite" svakoj njihovoj želji. Na primer, ako je mama favorit, recite naglas: "I ja volim mamu. Ona je zabavan i zasmejava me, ali ja sam taj koji te danas oblači. Hoćeš li crvenu košulju ili zelenu?". Nastavite da potvrđujete njihova osećanja, ostanite smireni i čvrsti.

beba, knjiga, porodica, otac i dete Foto: Unsplash/Picsea

Dajte ocu vreme da bude nasamo sa detetom

Planirajte vreme kada ćete moći da "pobegnete" i ostavite dete sa tatom da se sami zanimaju. Da li će to biti rasterećeno tuširanje ili kratka kafa sa prijateljicama u obližnjem kafiću, izbor je na vama. Ovakve situacije će pomoći ocu da provede malo vremena sa detetom.

Rutine radite zajedno

Ako postoji nešto što majka obavezno obavlja pred spavanje, neka se i otac uključi. Ako majka pomaže detetu u kupanju, neka otac pomaže u pranju zuba. Neka dete bude u naručju jednog deteta, dok mu drugi čita bajku. Iskoristite svaku priliku da budete zajedno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica