• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izgradite samopouzdanje ženskoj deci tako što nećete ogovarati druge žene: Umesto izgleda i učinka cenite trud

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživanje pokazuje da se nakon 15 minuta gledanja modnog časopisa, raspoloženje menja sa radoznalosti i entuzijazma na upoređivanje i ponižavanje

  • 2
Mama i ćerka, mama i dete, tinejdžerka Foto: Shutterstock

U kulturi prezasićenoj digitalno izmenjenim slikama naizgled savršenih žena, odgajanje devojke sa visokim samopoštovanjem može biti zaista zastrašujuće. Ali kao roditelji, imate veliki uticaj — i onim što kažete i onim što radite.

Naravno, to nije nimalo lako. Nakon primarne socijalizacije koja je zastupljena u porodičnoj kući, nastupa sekundarna - okolina, društvo i škola. Na sve to, dodajte i društvene mreže i dobijate recept za "katastrofu".

Današnje trendove diktiraju žene upitnog morala i veštački izmenjenog izgleda, a nijedna majka ne želi da njena devojčica pronalazi uzore na pogrešnom mestu. Kako to sprečiti?

Evo nekoliko saveta kliničkog psihologa za adolescente dr Meri Runi.

1. Model prihvatanja tela

Mame imaju ogroman uticaj na sliku koje ćerke kreiraju o svom telu. Nikad ne bi trebalo da pitate svoje žensko dete: „Da li u ovim farmerkama izgledam debelo?“.

Ne govorite naglas o svojoj opsesiji hranom i ne umanjujte sopstveni izgled.

Izbegavajte ono što se naziva "moralnost usmenog govora" – da o hrani i sebi govorite kao o „dobrom” ili „lošem”.

2. Medijska pismenost

Odvojite vreme i gledajte sadržaj koji je zanima, zajedno sa njom. Koliko god vam delovalo besmisleno ili nezanimljivo, to je pravo vreme kad možete da iznesete svoje mišljenje i sugestije.

Pomozite joj da razvije kritičko oko kroz koje će dekodirati i filtrirati medijske poruke.

3. Ne odgajajte je kao nekog ko treba da udovoljava

Ohrabrite je da se zalaže za ono što joj treba i želi.

- Stvorite prilike da ona koristi svoj glas - savetuje Bog: - Pitajte je "Šta želiš od života?". Pustite je da napravi izbor i onda poštujte isti.

4. Timski sportovi u ranom detinjstvu

Istraživanja pokazuju da devojke koje se bave timskim sportom imaju veće samopoštovanje.

- Po mom iskustvu postoji vrlo česta korelacija između devojaka koje se bave timskim sportovima i devojaka koje pate zbog niskog samopoštovanja jer validaciju traže u očima dečaka, a ne svojih koleginica - ističe psiholog.

Žene, Odbojka Foto: Shutterstock

5. Mame, ne pozajmljujte odeću od ćerke

Želite da dozvolite detetu da razvije sopstveni izgled i svom stilu doda lični pečat. Zato je važno ne kupovati garderobu ćerkama koje stupe u tinejdžersku fazu, već ih pustiti da same biraju.

6. Usmerite svoje pohvale 

Uravnotežite komplimente o izgledu i više pažnje posvetite komplimentima zasnovanim na tome ko je ona i šta radi.

- Izazovite sebe da svaki kompliment koji date o izgledu svoje ćerke uparite sa najmanje dva komplimenta o nečemu što nije zasnovano na izgledu i uradite isto za druge devojke koje vam ukrste put - prijateljice vaše ćerke, nećake, itd. - ističe dr Meri.

Pomozite joj da izgradi veštine koje su nezavisne od fizičke estetike tako što ćete je uključiti u aktivnosti koje grade osećaj samopouzdanja, umesto da se fokusirate na spoljašnost i kupovinu materijalnog.

Pravi način su sport, muzika, umetnost, sve što može pomoći devojkama da se izraze rečima, kreativnošću ili aktivnostima, a ne kroz njihov izgled ili ono što nose na sebi.

7. Pohvalite trud, a ne učinak

Manje se fokusirajte na ishod, a više na napore i razvoj novih veština.

Majstorstvo je ono što gradi samopouzdanje, a učenje da se toleriše neuspeh podstiče otpornost.

8. Pazite koje časopise imate u kući

Istraživanje pokazuje da se nakon 15 minuta gledanja modnog časopisa, raspoloženje menja sa radoznalosti i entuzijazma na upoređivanje i ponižavanje.

Ovo je posebno opasno u današnjem vremenu u kojem je konzumacija društvenih mreža uveliko preterana.

Kristi Tarlington Foto: Shutterstock

9. Ne govorite loše o drugim ženama

Svojim primerom postavljate model ponašanja koji će slediti vaša ćerka. Ukoliko ogovarate druge žene, najverovatnije je da će i ona raditi isto.

- I ne dozvolite da to rade dečaci ili muškarci u vašem domaćinstvu. Ne dozvolite deci da se zadirkuju oko hrane ili izgleda - zaključuje dr Meri, a prenosi "Childmind".

10. Ne tretirajte je kao "damu u nevolji"

Ovo posebno važi za očeve. Jasno je da je ona vaša princeza i da želite da je zaštitite, ali ukoliko to radite neumereno, ona će se kroz život konstantno oslanjati na muški rod da bude tu da je spasi.

Naučite je da je sama dovoljno jaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Pera

    5. novembar 2023. | 17:38

    Borite se da dete ima odnos sa ocem bar upola onoliko koliko se borite da dobijete (najčešće bedne) alimentacije. Mnogo je važno za žensko dete da ima odnos sa roditeljem suprotnog pola, mnogo važnije od nekoliko (desetina) hiljada dinara. Čak i ako neće, borite se, jurite ga, pritiskajte, objašnjavajte... Bar upola koliko to sve isto radite za novac.

    Podelite komentar