• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte se plašiti da dozvolite deci da vide sebe u vašem "prošlom ja" ili vizualizuju svoje "buduće ja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dajte im priliku da vas upoznaju u ulozi deteta, a ne roditelja

  • 0
1529846228 Foto: Shutterstock

Ranijih godina, u eri pre društvenih mreža, jedna od najvećih životnih radosti bila je okupljanje porodice - bila ona velika ili mala, kako bi se međusobno delila iskustva, doživljaji i priče, sve u cilju boljeg međusobnog upoznavanja i razumevanja. Sećate se čuvene rečenice baka i deka: "Kad sam ja bio/la dete..." i potom urnebesne ili dosadne priče koju bismo slušali iznova i iznova, ali uvek sa uživanjem.

Ukoliko malo usporimo tempo i izmestimo se iz naših virtuelnih života, možemo ponovo uvesti ovu tradiciju "na velika vrata".

Iznošenjem detalja o detinjstvu i iskustvima koje ste imali dopuštate svom detetu da vas bolje upozna i da vas zamisli i u nekoj drugoj ulozi osim roditeljske.

A na šta treba da obratite pažnju ukoliko poželite da ovo postane deo vaše porodične rutine?

1. Počnite sa opuštenom atmosferom

Pre nego što pokušate sa formalno zakazanim okupljanjem, vežbajte u opuštenom okruženju: razgovarajte o „omiljenom delu današnjeg dana“ u kolima, delite anegdote „koje vas podsećaju na ...“ pred spavanje. Ne organizujte veče „bez telefona, samo razgovori“, a da to deluje kao nešto što ste planirali iza leđa svih ostalih članova porodice.

Prikupite unapred informacije o željenom vremenu, idejama i brigama. Ako je neko tvrdoglav i strahuje da će mu biti dosadno, nemojte se svađati. Zamolite tu osobu da vam da priliku na petnaest minuta, nakon čega ima dozvolu da se "iskrade".

2. Izbegavajte propovedanje ili negativna poređenja

Postoji razlika između fraze "Kad sam bio dete, voleo sam.." i "Kad sam bio tvojih godina, ja sam, za razliku od tebe...".  Slušanje o uspomenama je zabavno, osećati prebacivanje "kako je cela generacija podbacila" - nije.

Rebellion teenage blonde girl majka ćerka svađa pubertet deca problemi Foto: Shutterstock

3. Podelite šta ste naučili, ali budite spremni da i vi naučite nešto 

Ovo spada u sličnu kategoriju gorenavedenog saveta. Nemojte predstavljati sebe kao uzvišeno biće u nadi da će vaše dete "igrati po pravilima". Ne idealizujte svoje detinjstvo, priznajte svoje greške, deca će ih ceniti.

Iako je fokus na vašim iskustvima, dajte priliku detetu da izrazi mišljenje o istima, možda vas iznenadi njihova percepcija.

Fokusirajte se na frazu: „Više smo slični nego različiti“.

Zapamtite, primarna ideja, pored zabave i izgradnje porodičnih odnosa, je da se premosti generacijski jaz. Nemojte se plašiti da dozvolite deci da vide sebe u vašem "prošlom ja" ili da vizualizuju svoje "buduće ja" u vašem "sadašnjem ja", prenosi "Shadyoakprimary".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica