• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Danski način za podizanje tinejdžera: Stvorite sebi manje stresan život

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako roditelji žele da odgajaju srećne, dobro prilagođene tinejdžere, treba da prate šta to Danci rade pa su tako dobri roditelji

  • 0
Mama i ćerka, mama i dete, tinejdžerka Foto: Shutterstock

Odgajanje tinejdžera može biti izazovno, u kojoj god zemlji da živite. Ali ako pratite roditeljske postulate koji se koriste u jednoj od najsrećnijih zemalja na svetu, stvorićete predispozicije za manje stresan porodični život.

To tvrdi danski psihoterapeut Iben Sandahl, koja ističe da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) skoro svake godine od 1973. godine proglasila njenu domovinu - kraljevinu Dansku, za najsrećniju zemlju na svetu. Stoga, ona tvrdi da ako roditelji žele da odgajaju srećne, dobro prilagođene tinejdžere, treba da prate šta to Danci rade pa su tako dobri roditelji.

Ona je iznela 10 ključnih principa roditeljstva u svojoj novoj knjizi, "Danski način podizanja tinejdžera".

- Fokus bi trebalo da bude na podizanju samopouzdanih, zdravih tinejdžera sa karakterom, baš kao što Danci žele da urade. Koliko god zvučalo teško, fokus mora biti na tome da ostanete smireni kada tinejdžeri besne. Danski način odgajanja tinejdžera je za one koji žele da prođu kroz tinejdžerske godine bez beskrajnih rasprava. To će pomoći roditeljima i starateljima da vode tinejdžere sa poverenjem i smirenošću, čak i kada je izazovno.

1. Verujte im

Sandahl kaže da je poverenje nešto što treba praktikovati od ranih godina roditeljstva - iako naglašava da nikada nije kasno da pokažete poverenje svom detetu.

To je kao lepak između tinejdžera i roditelja koji vas čini bliskim, u zajedničkoj, dubokoj posvećenosti, kaže ona, ističući da poverenje pomaže u izgradnji blagostanja, sigurnosti i odnosa poverenja.

- Poverenje je svestan izbor; ako vaš tinejdžer poštuje zajedničke dogovore i oseća da im roditelji bezuslovno veruju, ispuniće to - obećava ona.

2. Vrednost zajedništva

Zajedništvo znači održavanje bliskog i smislenog odnosa sa vašim tinejdžerom.

- U nesigurnom svetu, tinejdžerima je potrebno sigurno mesto u zajedništvu kuće. U suprotnom, oni će odleteti i pronaći druga mesta van kuće koja neće uvek biti pozitivna i bezbedna.

3. Saosećajte sa njima

Empatija, koja ljudima olakšava povezivanje sa drugima, razvija se u detinjstvu kroz odnose deteta sa roditeljima i nastavlja se u adolescenciji, objašnjava Sandahl. Ona kaže, osim što pokazuju empatiju prema tinejdžeru, roditelji treba da pokušaju da se povežu i sa sopstvenim osećanjima.

- Što su roditelji otvoreniji prema svojim osećanjima, tinejdžeri će bolje razumeti svoja i tuđa osećanja. Ovo ima značajan uticaj na to kako uče da razumeju sebe.

tinejdžeri Foto: Pexels

4. Igrajte se sa njima, ali ne kao sa decom

Možda mislite da su tinejdžeri prestari za igru, ali u ovom slučaju to znači izgradnju nezavisnosti i karaktera, i oslobađanje da sami rade stvari, umesto da im roditelji pomažu. Sandahl kaže da je za tinejdžere slobodna igra metafora za njihovu fazu nezavisnosti.

Vaš tinejdžer će, uz vašu podršku, napraviti male nove korake ka tome da postane celovita individua.

Zato sa njim, ne sputavajući ih, ali i ne pomažući preterano, istražite šta je to novo i uzbudljivo što žele da probaju.

5. Naučite ih da pravilno slušaju

Sandahl kaže da roditelji treba da nauče svoje tinejdžere da slušaju druge sa radoznalošću i poštovanjem i da kritički gledaju na ono što čuju.

- To je čitanje knjiga koje pružaju istorijske perspektive i kulturne dimenzije, kao i ljubaznost prema strancima i pomaganje drugima ne očekujući ništa zauzvrat.

Prednosti su, kaže ona, to što tinejdžeri postaju samosvesni i rizikuju da se zauzmu za sebe.

6. Uverite se da se osećaju saslušano

Iako tinejdžeri retko rade bilo šta namerno kako bi povredili svoje roditelje, oni će vas izazvati kada nisu uključeni u odluke ili se ne osećaju kao da ih slušate, ističe Sandahl. Način da se to izbegne je da otvoreno razgovarate sa njima i nađete sredinu, istovremeno ih ohrabrujući da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Takav pristup može pomoći u rešavanju tipičnih tinejdžerskih problema, kao što je konzumacija alkohola, a Sandahl kaže: "Očekivanja i poznavanje kulturnih normi, kao što su alkohol i žurke, ključni su za to kako tinejdžeri prihvataju situacije. Obe strane moraju da se osećaju saslušano".

Dakle, umesto zabrana bilo čega, pokušajte da razgovarate o određenim stvarima i istaknete i dobre i loše strane.

7. Prihvatite njihovu jedinstvenost

Roditelji treba da shvate da je za većinu tinejdžera stresno upoznavanje sebe, a mame i tate moraju da podrže rast svog deteta i da ga tada ne stavljaju u zamišljeni okvir koji ga definiše.

To znači da roditelji treba da vode računa o stvarima koje govore.

- Način na koji roditelji gledaju na svoje tinejdžere omogućava im da bolje razumeju svoje misli, osećanja, želje i granice, a to u velikoj meri utiče na njihovo samopoštovanje - objašnjava ona.

8. Razgovarajte otvoreno i iskreno

Roditelji bi trebalo da razgovaraju o osećanjima, o telu i o granicama sa svojim tinejdžerima, jer to može pomoći u smanjenju sumnji i nesigurnosti, kaže Sandahl.

- To podiže samopoštovanje tinejdžera, omogućavajući im da vide kako može izgledati autentičan kontakt. Normalizuje ono oko čega mašta divlja.

9. Bez ultimatuma

Ne postavljajte tinejdžerima ultimatum, upozorava Sandahl. Ona kaže da to često stvara konfuziju i strah, a to može dovesti do pobune.

- Izbegavanje ultimatuma podrazumeva prenošenje vrednosti i normi kroz ponašanje. Razgovarajte sa poštovanjem sa svojim tinejdžerom i on će vam govoriti s poštovanjem. Ostanite mirni kada oluje besne - pogledajte ispod površine i shvatite zašto se tinejdžeri ponašaju tako.

10. Pokušajte da drugačije posmatrate žarišne tačke

Sandahl predlaže da pokušate da preformulišete situacije kako biste ih videli u povoljnijem svetlu.

- Možda se vaš tinejdžer kasno vraća kući, ali je unapred zvao da vas obavesti. Kao roditelju, fokus vam može biti na ukazanom poverenju i isticanju pozitivnog, umesto da ga grdite jer je vreme prekoračeno - kaže psihoterapeut Sandahl, a prenosi "Independent".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka u 50-toj, da moguće je! Legendarna srpska rukometašica Srbije poslala moćnu poruku!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica