• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Sin je došao tužan iz škole, jer je čuo od drugih da Deda Mraz ne postoji. Šta da radim?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji Pitaju Foto: Shutterstock

Roditelji imaju važnu ulogu u socijalizaciji dece i pripremi za upoznavanje novih ljudi i drugara. Među prvim i veoma važnim koracima socijalizacije deteta i upoznavanje sa svetom jeste i polazak u školu.

Međutim, kako je svako dete drugačije po prirodi, a i drugačije vaspitano, roditelji imaju ulogu da isprate druženja svoje dece, ukazujući na blag način šta je dobro, a šta loše. Ipak, veliki je momenat za roditelja kada uoči da je njegovo dete počelo da sazreva i da prelazi neke dečje stepenike. Tako, u skladu sa sezonom praznika koja nam stiže, jedna od velikih tema u svetu roditelja jeste i postojanost Deda Mraza, velikog aktera u svetu dečje mašte.

Jedan roditelj nam se javio ovim povodom, u pokušaju da pomogne svom detetu.

Sin (7) je došao tužan iz škole, jer je čuo od druge dece da Deda Mraz ne postoji. Šta da radim, i da li da mu priznam da ne postoji?

- Deda Mraza donekle treba posmatrati kao i vile i čarobnjake, dakle to su neka imaginarna bića. Naravno, uvek dođe i to doba roditelja kada se postavi pitanje "Šta reći detetu?"

To zavisi od uzrasta deteta. U ovom slučaju nižih uzrasta, deca uglavnom "površno" veruju, dakle nije baš verovanje u potpunosti. Oni su u uzrastu kada imaju razvijenu maštu, kada se i dalje igraju i kada koriste svaki slobodni trenutak da kreiraju svoj svet mašte. To ne treba gušiti. Na kraju krajeva, deca će vremenom i sami shvatiti to, kako odrastaju i u priči sa drugom decom.

Vi kao roditelj, kada su situacije poput ovih "na prepad", uvek možete reći da su to bića koja postoje u bajkama, u lepim pričama i u verovanju, što je sasvim tačno - odgovara psiholog Žarko Trebješanin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako stvoriti radnu naviku kod deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ivan

    28. novembar 2023. | 11:19

    Tuži školu,ona je ,,kriva" za sve.

    Podelite komentar