• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 razloga zašto treba dete da ima samostalnu igru: Zašto je ona važna za njegov razvoj?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je i da se socijalizuje ali mora naučiti nešto i o sebi

  • 0
Igračke, deca, igranje, zabava Foto: Pixabay

Roditelji uvek gledaju da dete ima društvo za igru pa se druže sa prijateljima koji imaju decu sličnog uzrasta. I nema u tome ničeg lošeg, naprotiv, tako se dete uči davanju i primanju, socijalnim veštinama i slično.

Ali ipak, ne bi trebalo ni da odbacujete samostalnu igru.

Zašto je samostalna igra deteta važna?

Deca koja se igraju sama uče mnoge vredne lekcije koje će nositi sa sobom tokom života. Na primer, nezavisna igra podstiče samopouzdanje i kreativnost, posebno zato što nemaju ko da im kaže šta da igraju ili da preuzmu vođstvo, piše "Parents". Solo igranje takođe pomaže deci da postanu pojedinci koji se osećaju udobno u različitim okruženjima - uključujući i osamu.

Evo još razloga zašto je samostalno igranje važno za decu:

Sami stvaraju sreću

Deca koja se sama igraju uče da se zabavljaju sama i ne računaju na druge za sreću i zabavu. Kako deca rastu, shvataju da neće uvek imati nekoga pored sebe svakog trenutka. Biće samouvereniji i zadovoljniji pojedinci.

Neguju maštu

Možda se već osećate kao da je dete puno mašte, ali samo sačekajte da se povučete i pustite ih da igraju sami. Dopustite da "izvuku" superheroje, princeze i ostale likove u igri koje ne biste mogli da vidite da nisu učestvovali u solo igri. Deca će brzo razmišljati i njihova kreativnost će doći do izražaja.

Razvijaju socijalnu nezavisnost

Sama igra razvija jak osećaj nezavisnosti kod dece. Ne moraju uvek da budu u blizini druge osobe ili grupe ljudi. Ova društvena nezavisnost će im pomoći da se osećaju prijatno u svakoj situaciji. Sama igra ne ohrabruje decu da zazire od drugih.

Igračke, deca, igranje, zabava Foto: Pixabay

Predaje samoumirujuće

Deca žele da znaju da smo tu za njih kada smo im potrebni, ali učenje kako da se igraju sama takođe ih uči da se umire. Uvek računaju na vas, ali i uče kako da gledaju unutar sebe da bi rešili probleme. Deca počinju bolje da razumeju sopstvene emocije i mogu da počnu da saopštavaju ta osećanja i vama.

Nudi sigurnost

Koliko god želeli, ne možete da komunicirate sa decom 24/7. Imate poslove i obaveze. Kada deca znaju da se igraju sama, ne oslanjaju se toliko na vas da ćete im biti pokretač zabave. Takođe shvataju da ih ne ignorišete tako što se ne igrate sa njima.

Priprema decu za školu

Igranje je priprema decu za školu jer nećete moći da sedite u zadnjem delu učionice sa njima svaki dan. Ne osećaju se napušteno jer im je prijatno da igraju sami. Takođe će se možda osećati udobnije u novoj avanturi bez vas.

Omogućava vam malo zastoja

Još jedna prednost u učenju dece da se igraju sama je da zaradite preko potrebnu pauzu. Ovo, naravno, nije vaš primarni cilj, ali vreme koje provodite sami je dobar primer za decu. Mogu da vide da uživate radeći stvari koje volite da radite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju "ozbiljnu" lovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica