• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deca i srpska Nova godina - treba li im dopustiti da ostanu budni do ponoći?

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ne želite da deca ostanu budna, ali i dalje želite da se osećaju uključeno, razmislite o proslavljanju satima ranije. Mnoge platforme, ali i dečiji "Jutjub" strimeri nude rano odbrojavanje do ponoći prilagođeno deci

  • 0
deca, Nova godina Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ste ugovorili čuvanje dece sa dadiljom ili planirate da srpsku Novu godinu dočekate uz dečiji šampanjac i prskalice - odstupićete od redovnih navika. Ukoliko vaša deca znaju da se večeras dočekuje srpska Nova godina, prirodno je da žele da budu budni.

Da li je zaista loša ideja dozvoliti svojoj deci da ostanu budna do ponoći još ovaj put? Hoće li ih buka i petarde svejedno probuditi? I da li postoji zabavan, porodični način za proslavu koji ne podrazumeva samo gledanje novogodišnjeg programa na nekom od kanala.

Evo šta kažu stručnjaci.

Mogu li deca ostati budna?

Prema Kristin Stivens, konsultantkinji za spavanje iz Vašingtona, odmor od rutine i režima spavanja za posebnu priliku nije velika stvar.

- To je jedna noć u godini - rekla je za "Yahoo Life". Uz to, ne postoji opšte pravilo kada je dete spremno. Dok je Stivens rekao da su deca od sedam i više godina generalno bolje sposobna da podnesu ostajanje do kasno u noć, roditelji bi trebalo da uzmu u obzir to kakvi su obrasci spavanja  deteta i kako se ono ponaša kada je izbačeno iz svoje rutine.

Za bebe i drugu malu decu koja su premlada da budna uđu u ponoć, Stivens je predložila korišćenje mašine za belu buku kako bi se blokirala svaka buka koja dolazi sa ulice ili iz kuće.

Ako ne želite da deca ostanu budna, ali i dalje želite da se osećaju uključeno, razmislite o proslavljanju satima ranije. Mnoge platforme, ali i dečiji "Jutjub" strimeri nude rano odbrojavanje do ponoći prilagođeno deci.

Nova godina dete pokloni devojčica paketići Foto: Shutterstock

Da li su rezolucije dobre za decu?

Ne donose svi novogodišnje odluke, i to je sasvim u redu, ali ako je to za vas godišnja tradicija, možda ćete se zapitati da li je to tradicija koju možete podeliti sa svojom decom a da ih ne naterate da misle da - nisu dovoljno dobri takvi kakvi jesu, ili da odjednom moraju da promene gomilu toga kod sebe.

Ali ciljevi i rezolucije mogu biti dobra stvar za decu u smislu motivacije i osećaja postignuća, sve dok nisu uokvireni negativno. Govoreći za "Yahoo Life", Šon Tams, pedijatrijski psiholog, primetio je da rezolucije uokvirene oko nečega što se smatra nedostatkom - mogu da doprinose osećaju anksioznosti ili bezvrednosti.

Umesto da se usredsredite na stvari koje smatrate da su loše, radite sa svojom decom da osmislite neke izazove zbog kojih će biti uzbuđeni, a zbog kojih će automatski stalno učiti nešto novo. Ako želite da vam deca budu bolja u sportu nemojte ih upisivati na razne sportove i školice sporta - već ih učite koliko su važne održive i zdrave navike, stalna fizička aktivnost, bilo koje vrste.

Porodice bi takođe mogle da razmotre postavljanje zabavnih rezolucija kao grupe, kao što je igranje dve društvene igre nedeljno, planiranje putovanja ili odlazak u porodičnu šetnju bez telefona svakog vikenda. Koje stvari želite da radite češće?

Opet, u redu je potpuno preskočiti rezolucije. Klinički psiholog Lara Gudrič ističe da deca mogu biti psihički iscrpljena tokom zimskog raspusta s obzirom na prazničnu gužvu i promenu rutine, pa stoga možda nisu spremna da se posvete cilju u ovom trenutku.

Još jedna stvar: Pošto se odluke često mogu ticati i ishrane, pazite kako razgovarate sa svojom decom o sopstvenim ciljevima za 2024.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: RViPVO dovozi Deda Mraza i Dobre Vile: Humanitarna akcija na batajničkom aerodromu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica