• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Deca mi govore da će uraditi domaći samo ako dobiju nagradu. Kako da prekinem manipulaciju?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Svi smo kao deca iskusili momenat da budemo nagrađeni za nešto dobro što uradimo ili kažnjeni kad nešto baš i nismo uradili kako treba, uz napomenu da nas to motiviše da nastavimo da se trudimo.

Ali, šta kada za istu "igru" dete postavi pavilo? 

Ovo je veoma česta situacija sa kojom se mnogi roditelji susreću, pa nam je tako jedan od čitalaca pisao upravo o svojoj situaciji i tražio savet kako da se najbolje postavi u toj situaciji.

Moja deca su počela da se koriste takoreći manipulacijom, pa traže da im nešto obećam kako bi ispunili neki zadatak ili obavezu. Najčešće mi kažu: "Uradiću domaći, ako mogu kasnije da izađem napolje" ili ako mu obećam da ću mu nešto kupiti. Šta da radim? 

- Deca koriste sve dostupne metode. Pitanje je kako ste stigli do mesta na kome oni konstruišu pravila i uslove. Ono što treba da uradite jeste da ne pristajete na tu "igru" i da Vi postavite pravilo. Ako oni ne urade ono što ste prvo tražili, zatim upozorili šta će se desiti ako ne urade, onda uradite ono što ste rekli da će biti posledica. Na primer: neće jesti slatko dan, dva, ti i slično tome - navodi Brankica Šaljić Milenković, psiholog, master psihoterapeut i supervizor.

Naša sagovornica preporučuje roditeljima sa ovim problemom i knjige koji se bave upravo i ovakvim modelima, te preporučuje "Kako deci postaviti granice, a pritom ne izgubiti živce" autora Najdžel Lata i "Mala knjiga za velike roditelje" autora Zorana Milivojevića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Zašto deca lažu i šta kada ih uhvatimo u laži?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica