• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne teramo decu da dele igračke sa drugima": Kako izgleda moderno roditeljstvo - ovo su iskustva roditelja

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako izgleda vaspitavanje u savremenim vremenima

  • 0
Vrtić, dete , igra, igračke Foto: Shutterstock

Roditeljima je teško da vaspitaju svoju decu u ovo moderno doba. Sva deca rođena posle 2000. godine nazivaju se "milenijalci" i upravo oni su okruženi tehnologijom i time možda zaboravljaju šta je socijalni život. Nismo sigurni i da bi znali šta je odlazak u ćošak, uskraćivanje određenih stvari i slično, pošto "moderni roditelji" to smatraju zastarelim modelom vaspitanja.

Prema portalu "Pop sugar", postoje neke nedoumice s kojim se roditelji susreću sa svojom decom, pa su rešili da podele iskustva sa javnošću.

Kako zapravo izgleda moderno roditeljstvo?

- Moja ćerka (2) spava u našoj sobi i spavaće dok više ne bude htela. Kada sam ja bila dete, uvek sam mrzela da spavam sama, a i kada sam odrasla nikad nisam bila sama u sobi, zato ne želim i da moje dete spava samo - Eli.

- Uvek se izvinim deci kada imam visoka očekivanja od njih, a oni to ne postignu. Uvek ću se truditi da im ugađam sve dok se oni ne budu osećali bolje - Kristina.

- Poštujem kada moja ćerka kaže 'ne' ili da ne želi nešto da uradi. Ako je golicam dok se igramo, a ona kaže 'ne', prestajem - Hana.

- Potpuno se slažem sa decom da ne odu u školu ako se mentalno ne osećaju dobro ili opterećeno. Neće oni propasti što neće dobiti jednu ocenu u školi pa ako žele da izbegnu ocenjivanje i stres u školi, neka onda ostanu kod kuće - Kristen.

- Naša deca nemaju tablet, a kada jedemo, bio to ručak ili večera, ne smeju da budu na našim telefonima, to je zabranjeno - Medi.

dete, tablet, vaspitanje Foto: Pixabay/AndrewAngelov

- Suprug i ja ne tučemo decu. Samo ih malo okrznemo po ruci, ali nikada više od toga. Sećam se da je mene moja mama tukla, ali ja neću biti ta vrsta roditelja - Loren.

- Mi ne teramo decu da pojedu sve što im je na tanjiru. Ako ne završe hranu, stavljaju je u frižider. Kada traže užinu, pojedu šta im je ostalo na tanjiru pre nego što nešto dobiju drugu hranu - Dizajer.

- Dozvolili smo ćerki da nas vidi kako se svađamo, ali ne i da nas vidi kako se izvinjavamo posle svađe - Erin.

- Ne teramo decu da se grle ili da pokazuju fizičku naklonost nikome ko to ne želi. Međutim, oni i dalje moraju da mahnu ili da se pozdrave na neki način po svom izboru - Rosalind.

- Ne dajem deci da prespavaju van kuće kod prijatelja, osim ako nam nije bliska porodica. Imaju pravo da budu kod njih do ponoći, a onda ih pokupim pre spavanja - Lejsi.

- Ne teramo decu da dele svoje igračke ako to ne žele, ali im takođe kažemo da drugi možda ne žele da dele sa njima ponekad, i to je u redu - Erin.

- Moja deca imaju 13, 11 i osam godina. Od dečaka se očekuje da rade iste kućne poslove kao i njihova sestra. Oni će odlaziti od kuće znajući da održavaju njenu unutrašnjost ali će im biti i mentalno opterećenje jednako dobro kao da su pokosili travnjak - Keti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica