• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Sin (12) ima odsustvo pažnje i koncentracije i ništa ne završi do kraja. Kako mu pomoći?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock/Alexander_Safonov

Roditelji se susreću sa raznim poteškoćama kada je vaspitanje i odrastanje u pitanju, pa im je ponekad potrebna stručna pomoć i savet kako da se postave u određenim situacijama.

Tako nam se jedan tata požalio na problem koji ima sa sinom. Naime, sin (12) ima odsustvo pažnje i koncentracije. Počne da radi nekoliko stvari odjednom i nijednu ne uradi kako treba, rasejan je. Otac se pita šta da uradi i kako da mu pomogne.

Ljiljana Filipović, porodični psihoterapeut dala je odgovor na ovo pitanje roditelja.

- Pre svega treba reći dečaku da treba da radi jednu po jednu stvar, određenim redosledom. Usmeriti ga na pravljenje liste prioriteta i dati mu instrukcije za to. Ako mu je pažnja kratka prilikom učenja, treba ga posavetovati da čita na glas i podvlači glavne pojmove (glagole i imenice na koje se oni odnose), da uči pasus po pasus tako što će posle svakog pasusa da se naglas presliša, postavljajući sebi pitanja: Šta je suština ovog pasusa, šta bi iz njega nastavnik mogao da me pita? Na taj način se održava pažnja i gradivo povezuje u logičke celine. Kada tako nauči, celu lekciju treba da kroz preslišavanje sve poveže. Pažnja traje najduže 45 minuta tako da za to vreme treba da nauči jedan školski predmet, a onda da napravi pauzu od 10 minuta i pređe na narednih 45 minuta učenja drugog predmeta. Posle toga je pauza 20 minuta i nastavlja se učenje trećeg školskog predmeta 45 minuta - rekla je Ljiljana Filipović i dodaje:

- O metodama i tehnikama uspešnog učenja možete se posavetovati detaljnije sa dečijim psihologom koji se time bavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Šta da rade roditelji kada im dete muca?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica