• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznošenje detalja razvoda detetu i optuživanje bivšeg partnera su emotivno zlostavljanje koje donosi posledice

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psihološko ucenjivanje dece može zakržljati njihovu emocionalnu inteligenciju i socijalnu kompetenciju

  • 0
Svađa, porodica, brak, deca Foto: Shutterstock

Nažalost, mnogi roditelji koriste emocionalne ucene kada vaspitavaju svoju decu. Krivica, strah, zastrašivanje, pretnje, a često i manipulativno dozirano strpljenje i naklonost se koriste da motivišu decu da rade ono što roditelji žele.

Izbegnite posledice

Ovaj metod ucene ima ograničen vremenski period pre nego što postane neefikasan. Iskorištavanje emocionalne ucene štetno je za vašu vezu sa detetom.

Dete može početi da veruje u prihvatanje emocionalnog zlostavljanja čim postane nervozno zbog problema sa besom, odnosno može da bude onesposobljeno da prikaže svoj bes iz straha od emocionalnog zlostavljanja.

Socijalno-emocionalne veštine se ne uče u udžbeniku. U školi se ne uči empatija, međusobno poštovanje, poštovanje ličnog prostora - to sve počinje od kuće, a naučeno se primenjuje u školi.

Psihološko ucenjivanje dece može zakržljati njihovu emocionalnu inteligenciju i socijalnu kompetenciju. U teškim slučajevima, emocionalno ucenjivanje vaše dece može vam se vratiti. Postoji šansa da će se vaše dete plašiti da brine o vama, u trenutku potrebe.

Takođe, u nekim slučajevima mogu početi da vam zameraju.

Mentalno zdravlje vašeg deteta je ugroženo, ali je ugroženo i njihovo poverenje u vas. Odvojte vreme da disciplinujete svoje dete ili ga ohrabrite da vas sluša.

Kako prepoznati?

Roditelj koji emotivno zlostavlja dete postavlja zahteve ili pretnji koje nisu razumne, stalno dovodi dete u poziciju u kojoj se oseća krivim ili ga navodi da se oseća kao da nije dovoljno dobro. Pored toga, pokušava da kontroliše svaki aspekt njegovog života, uključujući sa kim provodi vreme i šta radi.

Kada su roditelj razvedeni, zlostavljanje se dešava tako što odrasla osoba (roditelj) iznosi sve detalje razvoda detetu i "blati" drugu stranu (drugog roditelja).

Narcisoidni roditelji često vide decu kao konkurenciju i teraju ih da "šetaju po jajima" u njihovom prisustvu, prenosi "Gardnerquarsquad".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Šta da rade roditelji kada im dete muca?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica