• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proslavljanje Mladenaca u slavu bračne ljubavi i dugovečnosti: Danas parovi dočekuju goste uz ove običaje

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proslavom sklopljenog braka baš na današnji dan, crkva ukazuje na to da bi supružnici trebalo jedno drugom da budu verni

  • 0
Mladenci Foto: Shutterstock

Bračni parovi koji su sklopili brak posle 22. marta 2023. danas proslavljaju Mladence.

Na taj dan im se u slavlju njihovog bračnog života pridružuju članovi najuže familije i prijatelji. Prema starim verovanjima, u dom mladog bračnog para bi na praznik trebalo da dođu svi koji su prisustvovali venčanju, ali novija vremena donela su nove, praktičnije običaje, pa tako supružnike posećuju njihovi roditelji i bliski srodnici, kumovi i odabrani prijatelji.

Neretko se parovi, ukoliko očekuju baš sve planirane goste, odlučuju da slavlje upriliče i van doma, u restoranu ili kafani uz ručak.

Ključni deo gostinske trpeze su naravno mladenčići. Njih po običaju sprema supruga koja se rano budi i priprema 40 slatkih mladenčića, ali i ostatak posne trpeze. Mladenci uvek padaju uz Veliki post, pa je prigodno i pripremiti posnu gozbu samim tim.

Osim ovakvih običaja, za današnji praznik vezuju se i brojna verovanja. Jedno od njih je da bi hrana koja se priprema trebalo da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Takođe, najstariji članovi porodice kažu da se u njihovo vreme za Mladence jeo med, kuvana kopriva i zelje, kako bi se očistila krv.

Zdravlje, prosperitet i napredak i sladak život tek osnovane porodice fokus su ovog dana.

Zašto se slave Mladenci?

Mladenčići simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život, a osim običaja koje smo spomenuli jako je važno prisetiti se i u čiju čast se originalno slave.

Za Mladence se obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni.

Proslavom sklopljenog braka baš na današnji dan crkva ukazuje na to da bi supružnici trebalo jedno drugom da budu verni, baš kao što su stradali vojnici bili verni Hristu, ali i na to da ljubav među supružnicima ne bi smelo da savlada nikakvo iskušenje.

Prigodni pokloni

Dolazak u kuću mladog bračnog para ne može proći bez poklona. Mnogi uz poklon podrazumevaju i cveće koje će dodatno oplemeniti dom.

Listom poklona koji se obično daruju dominiraju ukrasni predmeti za enterijer i mali kućni aparati. Pored toga, iz praktičnih razloga, gosti poklanjaju i posteljine i peškire kako bi mladenci imali sve novo u tek otpočetom poglavlju svog života.

Kada su u pitanju ukrasni predmeti, to najčešće budu ramovi ili albumi za svadbene fotografije, na tržištu je dosta onih koji imaju interesantan dizajn i raspored prostora za fotografije. Ukrasi se kupuju ukoliko su gosti upoznati sa enterijerom doma, kako bi zaista bili korisni. Set porculanskih šoljica za kafu ili tanjira za kolače ili za ručavanje nikome neće biti višak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Obišli smo Sajam venčanja: Evo šta nam otkrivaju mladi dizajneri

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica