• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta možete da preduzmete ako primetite da nepoznata osoba uznemirava dete u javnom prostoru?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kao najranjiviji članovi našeg društva, često na meti "predatora", odgovornost za decu (bilo čiju i bilo kad) praktično moramo svi da preuzmemo i stalno da budemo budni

  • 0
Jelena Radović Sociolog Foto-kolaž: Shutterstock, Nikola Anđić

Ovih dana zbog slučaja nestanka male Danke Ilić (2) svi smo na većem oprezu zbog toga šta se dešava sa decom u našem okruženju.

Kao najranjiviji članovi našeg društva, često na meti "predatora", odgovornost za decu (bilo čiju i bilo kad) praktično moramo svi da preuzmemo i stalno da budemo budni. 

Tako se sinoć na društvenoj mreži "X" (nekadašnji Tviter) pojavila objava@tashacato koji je ispričao čemu je svedočio u toku prethodnog dana i šta je preduzeo kako bi dete bezbedno stiglo kući.

- Vozim se sinoć u gradskom prevozu. Između ostalih tu ja, nakon mene ušla djevojčica od, cirka, 10-12 godina i stariji "gospodin". U toku vožnje propituje on nju o tome gde živi, sa kim živi, počeo da je dodiruje. Naravno - reagujem.

Kako navodi dalje, pri kraju vožnje devojčica se pošla da izađe iz autobusa na svojoj stanici, nakon čega je istog momenta i sumnjivi čovek ustao sa svog sedišta da izađe.

- Naravno da sam mu isprečio put i da mu nisam dopustio da izađe na toj stanici. Izašao je 3 stanice posle - prepričao je @tashacato.

Ovo je pokrenulo polemiku i mnogo rasprave, ali i veoma važno pitanje - šta i kako preduzeti ako primetie da je nepoznato dete možda na meti potencijanog zlostavljača.

- Isto sam ja jednog matorog od oko 70 godina uhvatila da u busu 45 obrlaćuje malu Romkinju od oko devet godina,uplašena... Odmah sam je uhvatila za ruku, rekla dedi da se makne jer ću zvati policiju, zbrisao je na prvoj stanici... Dete sam odvela ispred vrata gde stanuje. Zahvalila se - ispričala je @SnaveAudio.

I drugi su ispričali svoja iskustva:

- I ja sam kao kobac, kad uočim nešto sumnjivo uredno otpratim decu do kuće, obavezno pozovemo roditelje telefonom da ih obavestim pa izađu da nas sačekaju - objavila je korsnica @jelena_stark

A bilo je i nekadašnje dece koje su doživeli takvo ponašanje, kao recimo @anna12345marko koja je ispričala svoje iskustvo sa sedam godina:

- Tako meni neki stariji "gospodin" sa još jednim mlađim muškarcem prišao dok sam čekala u redu negde i počeo da me propituje. Samo 7 godina imala, pa odgovaram kao lepo vaspitano dete, ali prestravljena. On na kraju me zove do njegovih kola da mi da bombone. Niko se nije umešao.

I @Jana11723372 se setila šta joj se desilo kada je već bila tinejdžerka od 17 godina:

- Ja sam imala 17 godina i dan danas blagosiljam u mislima jednu baku koja je ukapirala isto sto i ja: tip u crnom napadno zuri u mene, i sprema se da izađe kada je video da je moja stanica. Baka viknu na njega, celi bus gleda. Ja dobijem njenom reakcijom potvrdu da nisam umislila. On, smeten, silazi stepenik ispred mene. Naravno, nisam izašla! Sećam se besa u njegovim očima kada je bacio pogled preko ramena.

Uz ogradu da nije svako zlonameran i potencijalni predator koji želi da naudi detetu, već osoba sa dobrim namerama i željom da uspostavi kontakt (šta god mislili o tome da li je primereno i prihvatljivo ili ne), nezaštićeno dete možda i nesvesno opasnosti i situacije, moralo bi da se nađe pod zaštitom slučajnih prolaznika.

Ono što je alarmanto je da se najčešće ne reaguje, što može da se sumira u rečima pojedinih tviteraša koji su uglavnom, pored čestitki za potez, primetili da većina nas nastavi da gleda svoja posla.

- Svaka čast, jer je takvo ponašanje postalo retkost, a trebalo bi da bude normalno - napisala je @v04328498, dok je drugi korisnik X mreže, @Jelena64173898 istakla da time nije rešen problem: - Na žalost, pratiće on nju ponovo. Trebali ste da ga slikate i prijavite. Ili pozovete policiju.

A nakon vesti da je upravo uhapšen muškarac koji je bombonama mamio decu po Beogradu, stvar je prilično alarmanta. Stoga, prema rečima sociologa Jelene Radović ovo su neki od koraka koje je potrebno da se preduzmu ukoliko primetite da je dete bez nadzora na meti nekoga ko bi mogao da mu naudi.

- Nikada ne bi smeli da budemo imuni na ovakav način komunikacije odraslih sa decom i trebalo bi da reagujemo u svakom slučaju. Jako je bitno među nama da prepoznamo dobronamernost i zlonamernost osoba koje prilaze deci - kaže Radovićeva i dodaje da često možemo da vidimo i komunikaciju dece sa odraslim osobama koje nam nisu poznate, jer kada, recimo vodimo dete u osnovnu školu gde nam deca idu, uglavnom preoznajemo roditelje njihovih generacija i slično.

Kao prvi potez, kaže, u trenutku kada se desi da primetimo da odrasla osoba ima neke intencije prema deci koje nisu dobronamerne - prvenstveno trebamo da priđemo detetu.

- Potom bi trebalo da reagujemo tako što ćemo podeliti eventulano javno na društvenim mrežama ukoliko smo sigurni da su intencije te osobe negativne, kako bi drugi bili upućeni u to da li su u pitanju osobe koje su zlonamerne. Vrlo često se dešava da vrbuju decu i iz kola, što se dešavalo i u mom slučaju u našem kraju.

Sociolog ističe i edukaciju dece kao najvažniji faktor.

- Decu moramo da učimo da ne razgovaraju sa nepoznatima i da ništa ne uzimaju od nepoznatih niti komuniciraju sa nepoznatim osobama šta god da im nude. Bilo to slatkiši ili novac, jer svaka nepoznata osoba koja bilo šta nudi detetu verovatno ima neke namere koje nisu dobronamerne - upozorava Radovićeva.

Takođe treba obavestiti policiju, ali i javnost. A navodi i nekoliko još praktičnih saveta.

- Detaljan opis zapisati i eventualno fotografisati takve osobe. Razgovarati sa decom na licu mesta, razgovarati sa roditeljima i naravno eventualno ispratiti decu kući i ono što je najbitnije - redovno učiti decu da sa stranim osobama koje ne poznaju ne razgovaraju, ne ulaze u kola i ne padaju na njihove lažne ponude - podvlači za Ona.rs sociološkinja Radović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spasilac Gorske službe sa psom u potrazi za malom Dankom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica