• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Fizički naprednija devojčica (10) na meti je zadirkivanja muških vršnjaka, kako je osnažiti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Roditelji, ali i deca suočavaju se sa mnogo različitih, novih i često jedinstvenih situacija tokom njihovog rasta i razvoja. Tako nam se jedna mama obratila sa ne tako čestim problemom koji je zatekao i roditelje i ćerkicu od deset godina.

Naime, kako navodi, njena ćerka je fizički dosta naprednija od svojih vršnjaka. Pored toga što je evidentno viša od ostale dece iz odeljenja, pa i svih četvrtaka, ona je dobila i druge odlike puberteta, naročito u predelu poprsja, zbog čega deluje starije, poput devojčica šestog ili sedmog razreda.

Nažalost, zbog svoje razvijenosti imala je neprijatne situacije da dečaci, njeni vršnjaci obraćaju drugačiju, neprimerenu vrstu pažnje prema njoj. To je devojčicu veoma uznemirlio i prema njenim rečima "zbunilo".

Tim povodom pitamo psihologa na koji način takvo dete može da se "osnaži" i poduči kako da reaguje u takvim situacijam, od kojih roditelji ne mogu da je zaštite, a one su, očigledno neminovne s obzirom na svet u kome živimo. Takođe i majka traži savet kako da se kao roditelj postavi prema ovom problemu?

- Odgovor na vaše pitanje je kompleksan. Jedan deo obuhvata razgovor sa detetom i uz saosećanje detetu ukazati na promene koje pubertet nosi, objasniti detetu da su promene normalne i da svi prolazimo kroz njih. Neko malo pre, a neko malo kasnije doživljava fizičke promene. Takođe, ukazati detetu da često, kada je neka osoba prva u nečemu ili po nečemu, ona malo više skreće pažnju na sebe, ali da je to samo jedan kratak period, jer će vrlo brzo i kod drugih devojčica i dečaka da dođe do sličnih promena u izgledu - odgovara za Ona.rs psiholog Radmila Grujičić iz Psiho centar Psihomedika Jagodina.

Stručnjak savetu je da je potrebno ojačati dete da, ukoliko nailazi na nepristojne komentare drugova ili drugarica, kaže da joj to smeta, a ako oni ne promene ponašanje - da potraži ili pomoć odraslih ili neka se skloni od takve dece.

- Generalno, za ovaj drugi deo problema, kako zaštititi sopstveno dete od ponašanja druge dece, takođe je vrsta podrške koju roditelji svakako moraju da ukažu svom detetu. Bilo bi neophodno da na tom uzrastu i učitelji ili učiteljice na časovima odeljenskog starešine razgovaraju sa decom o promenama koje pubertet donosi. Kao i o poštovanju polnih razlika - ističe psiholog.

Što se tiče boljeg prihvatanja sopstvenih promena na telu usled puberteta, Grujičićeva ističe da bi možda takođe bilo korisno da se otvoreno porazgovara sa detetom, ukaže potpuno razumevanje i poštovanje za to kako se ono trenutno oseća i kroz šta prolazi.

- Ukazati detetu na literaturu koja govori o tome, ukoliko ona želi nešto više da sazna da može da pročita, možda i ukazati na neke edukativne filmove sa tom tematikom. Generalno rast i razvoj je nešto čemu treba da se radujemo, a takođe i to da smo jedinstveni i drugačiji je nešto što treba da poštujemo kod sebe i kod drugih. Onaj ko to ne razume govori samo o svojoj nekulturi - zaključuje psiholog Grujičić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako razgovarati sa decom o intimnim odnosima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Maja

    11. april 2024. | 11:50

    Hajde da kazemo da psihicki mozemo da pripremimo dete na reakcije vrsnjaka (ali ne mozemo, ne stvarno), ali sta raditi sa reakcijama odraslih konja na plazi koji komentarisu dete od 10 godina i glasno pricaju sta bi mu radili, jer vide zenske karakteristike, i bas ni ne razmisljaju previse o tome da to dete ne moze ni da shvati ni da prihvati takvu vrstu "interesovanja", niti ih interesuju da li se uplasilo? Oni vide mlado zensko, a to sto ispadaju pedofili, to ih bas ni ne uznemirava, a uopste nije retka pojava.

    Podelite komentar