• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Roditeljstvo je timski posao": Dr Tamara S. Maslovarić o podkastu koji se bavi važnim porodičnim temama

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ne postoji loše pitanje kada je u pitanju zdravlje i dobrobit vaše dece", govori ona

  • 0
Tamara Stević Maslovarić Foto: AV team

Niko ne može da vas pripremi na roditeljstvo i ono često dolazi sa iznenadnim "problemima" za koje treba da se traži brzo rešenje. To obuhvata i one svakodnevne, "slatke" muke.  No, za sve roditelje koji imaju dileme ili im je potreban stručan savet, kada su veće i one "prolazne" teme u pitanju,  na usluzi je podkast koji upravo takav cilj i ima - "Pedijatrija u fokusu".

Osnivač "Pedijatrije u fokusu" je dr Tamara Stević-Maslovarić, lekar specijalizant pedijatrije i majka troje dece, koja nam je više govorila o inicijalnoj ideji za pokretanje ovakve platforme.

- Ideja za pokretanje podkasta "Pedijatrija u Fokusu" nastala je iz moje želje da roditeljima pružim pouzdane i stručne informacije o dečjem zdravlju. Kao majka troje dece i lekar specijalizant pedijatrije, često sam se susretala sa pitanjima i dilemama roditelja koji su tražili odgovore i savete. Podkast je bio prirodan korak da te informacije učinim dostupnijim i da pružim podršku roditeljima na jednom mestu.

Inspiraciju za teme pronalazim iz više izvora. Veliki deo dolazi iz mog ličnog iskustva kao majke i lekara, ali takođe i iz razgovora sa roditeljima koji mi se često obraćaju sa pitanjima i brigama. Takođe, pratim aktuelne trendove i istraživanja u pedijatriji kako bih bila sigurna da pokrivamo najrelevantnije i najvažnije teme - navodi dr Stević-Maslovarić.

Roditelji se često suočavaju sa situacijama koje nisu očekivali i tada im je potrebna brza i pouzdana informacija, a kako naša sagovornica navodi,  kroz ovaj podkast upravo takav sadržaj i pružaju. Ona sa saradnicima omogućava roditeljima da budu informisani i pripremljeni, ali i da se osećaju sigurnije i kompletnije u najlepšoj ulozi u životu - ulozi roditelja.

Tamara Stević Maslovarić Foto: AV team

Na pitanje da li je podkast i nju nečemu naučio, jasno je odgovorila sa: "Apsolutno!" i nastavila:

- Kroz podkast sam imala priliku da razgovaram sa mnogim stručnjacima iz različitih oblasti, što je dodatno obogatilo moje znanje. Takođe, slušajući povratne informacije od roditelja, naučila sam koliko je važno da budemo empatični i dostupni, te koliko je svaka porodica jedinstvena sa svojim specifičnim potrebama i izazovima.

Roditelji često dele svoja iskustva i zahvaljuju nam na korisnim informacijama i savetima. Primećujemo da se ne samo majke, već i sve više očeva uključuje i prati naše epizode. Ovo nas posebno raduje jer pokazuje da je roditeljstvo timski posao i da oba roditelja aktivno učestvuju u brizi o zdravlju svoje dece.

Želim da poručim svim roditeljima da ne postoji "loše" pitanje kada je u pitanju zdravlje i dobrobit vaše dece. Svi se mi suočavamo sa neizvesnostima i izazovima u roditeljstvu. Važno je da znate da niste sami i da je traženje saveta i podrške znak odgovornog roditeljstva. Naš podkast je tu da vam pruži informacije, podršku i ohrabrenje. Nemojte se ustručavati da postavite pitanja ili potražite pomoć, jer je briga o deci najvažniji zadatak koji imamo - navodi naša sagovornica.

Dr Stević-Maslovarić takođe upućuje veliku zahvalnost svim njihovim slušaocima na ukazanom poverenju i podršci, jer upravo pitanja koja dobijaju velika su inspiracija za dalji rad.

- Nastavite da nas pratite jer za drugu sezonu pripremamo još puno zanimljivih i korisnih tema. Hvala vam što ste deo naše zajednice! - poručuje ona.

Informacije o novim epizodama možete pogledati na njihovom "Instagram" profilu @pedijatrija_u_fokusu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koje su posledice kažnjavanja dece i zašto ne treba primenjivati ignorisanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica