• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ivana Anđelković: Volim da pomeram granice i ne bojim se izazova! Na konferenciji o VTO čuli smo sjajne stvari

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Veliki je izazov organizovati za kratko vreme dobru konferenciju, ali uspeli smo!", ističe Anđelković

  • 0
VTO KZŠ Telegraf Foto: Milena Đorđević

Veliku konferenciju o VTO - PUT DO NOVOG ŽIVOTA organizovao je Telegraf Media Group pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara, na kojoj su okupljeni najbolji stručnjaci iz ove oblasti. Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednica zdravlja u Telegrafu, u intervjuu za Ona.rs otvoreno govori o roditeljstvu, karijeri, ali i o samoj konferenciji.

Kakvi su utisci dan nakon konferencije, da li ste zadovoljni, kako su izgledale pripreme, s obzirom na to da se nalazimo usred leta kada su svi na godišnjim odmorima?

Volim da pomeram granice i ne bojim se izazova i to je ono što me nosi kroz život. Utisci su fenomenalni, jer toliko lepih reči sam čula od samih učesnika najpre, a onda i od naših gostiju. Tema je aktuelna, a mi smo razmišljali da li da to uradimo sada (za dve nedelje) ili da čekamo jesen, ipak prelomili smo da to bude 16. jula. Najpre smo mi u Telegrafu dogovorili detalje, a zatim sam se obratila Ministarstvu zdravlja i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, sa kojim sarađujem dugi niz godina i kome sam zahvalna na mnogo čemu. On je prepoznao značaj ove teme i podržao, zatim sam napravila nacrt i pozvala sve učesnike, koji su uprkos letnjim odmorima odložili sve svoje obaveze i došli da razgovaramo o nečemu što je za nas, kao društvo važno. Iskoristiću priliku da se još jednom zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji i onima koji su se odazvali. Vladalo je veliko interesovanje i sve je bilo puno.

Šta je ono što smo čuli na konferenciji, a izazvalo je veliku pažnju?

Imali smo dva panela i jedno predavanje i ono što smo najpre od ministra čuli to je da nam je hitno potreban registar, da znamo gde smo, dokle smo stigli, kakvi su precizni rezultati. Dalje, čuli smo koliko smo mi kao država odmakli, koje sve metode nudimo, šta sve država finansira, do toga koliko smo uspešni. Generalno, zaključak je da je potrebno podizati svest o tome da se žene javljaju što ranije i da ne odlažu roditeljstvo, ako ne moraju.

VTO KZŠ Telegraf Foto: Milena Đorđević

Na temu materinstva govorili ste javno, kako gledate na sve ove podatke koje smo čuli, da se žene sve kasnije ostvaruju u ovoj ulozi?

Svi moji prijatelji, među kojima je mnogo lekara, pa i sami panelisti, znaju da ja svesno odlažem roditeljstvo, a da hvala Bogu nemam zdravstvenih problema. U tim nekim "zlatnim godinama" za rađanje, ja nisam bila u prilici da se "odjavim sa posla" i kažem odlazim na trudničko i porodiljsko. Ne bih da dublje ulazim u ovu temu, ali bih volela da kažem da neke žene koje su zdrave, zapravo ne odlažu materinstvo zato što žele, nego su verovatno okolnosti nepovoljne. S druge strane, u momentu kada sam planirala porodicu ja sam raskidala veze, tako da je bilo i toga. Kada imaš lomove na jednom polju, posvetiš se karijeri i onda svi upiru prstom u tebe i pitaju te zašto nisi majka?! Ipak, na kraju, s godinama sam naučila da se "svijetu ne može ugoditi", pa se i ne trudim. Ako se desi taj momenat, biće super, ako se ne desi, verovatno da tako treba.

VTO KZŠ Telegraf Foto: Milena Đorđević

Medicina je napredovala, i sada je ženama mnogo jednostavnije, mogu zamrznuti jajne ćelije, pa odložiti roditeljstvo... Kako gledate na to?

Medicina je napredovala, ali mi ne možemo protiv biologije, tako kaže naš embriolog dr Ana Jeremić i ja joj verujem. Ako kasnije rodim dete, uvek računam koliko ću imati godina kada pođe u prvi razred, u gimnaziju, na fakultet, a o unucima i da ne pričamo. Naravno, s godinama dolaze i neke hronične bolesti koje mogu otežati trudnoću a ne samo začeće. Tako da je mnogo faktora za i protiv. Opet, ako neko ima sve uslove da se ostvari kao roditelj i ima tu želju, nema razloga da čeka, ukoliko neko, pak, nema sve uslove, možda je bolje da ih najpre stvori, a onda da rađa. Naravno, ako neko nema osećaj za decu, onda ne treba ni da ih ima. Navešću primer svog biološkog muškog roditelja, on mene niti je želeo niti je priznao, jer je bio mlad kada su me dobili on i majka. Međutim, kasnije je stvorio drugu porodicu i on je toj deci dobar otac, meni nije bio. Tako da je ovo toliko kompleksna tema, moja poruka je uvek ista, pratite sebe i svoje instinkte, oni će vas odvesti tamo gde treba da budete.

Osim što ste se našli u novoj poziciji projekt mendžera za zdravstvo, znamo da imate i svoj podcast "Zdravo sa Ivanom". Kakvi su planovi kada je ova emisija u pitanju?

"Zdravo sa Ivanom" je emisija o zdravlju, o prevenciji, i moji sagovornici su lekari, naši najbolji sručnjaci iz raznih oblasti, ali i oni koji nam donose neku svoju životnu priču. Raduje me što čujem da se ljudima dopada. Nastavljamo sa ovim formatom, on ima svoj put, i biće tu nekih novina, ali da ne otkrivam previše. Biće lepo, korisno i interesantno. U planu su i neke druge stvari u mom sektoru, ali o svemu tome na jesen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lončar: Ovo je borba za budućnost! Velika konferencija o VTO "Put do novog života"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica