• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bebu sa Daunovim sindromom odbilo 20 porodica, a onda se pojavio Luka: Gej, singl muškarac podario joj sreću

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada ju je prvi put držao u naručju, obuzela ga je radost i u tom trenutku se osećao kao da je ona već njegova ćerka. Luka je potom doveo svoju bebu kući i upoznao je sa svojom porodicom i prijateljima

  • 0
trapanese luca Foto: instagram.com/trapaluca/#

Luka Trapanese je gej, katolik i samohrani otac, te mu nije strano kršenje društvenih normi. Često je pozivan u TV emisije i na javne debate gde se još uvek susreće sa ljudima koji tek treba da prihvate ideju da je gej muškarcu bilo dozvoljeno da usvoji dete i da to treba da bude dozvoljeno i ostalima.

Dok koristi svaku priliku da se bori za svu decu bez roditeljskog staranja i gej parove koji bi da usvoje decu, Trapanese insistira da njegova odluka da usvoji jednomesečno dete sa Daunovim sindromom nema nikakve veze sa rušenjem stereotipa.

Jednostavno je želeo porodicu i kada je upoznao Albu, devojčicu koju je odbilo 20 porodica, odmah je znao da je ona ta koju je čekao.

Dok je volontirao u italijanskoj crkvi i pomagao onima kojima je pomoć preko potrebna, Trapanese je ubrzo shvatio da je to ono što želi da radi u svom životu. Sa 25 godina upisao je Bogosloviju i proveo dve godine učeći da postane katolički sveštenik. Međutim, njegov plan se urušio kada je upoznao muškarca i zaljubio se. Trapanese ne žali što je napustio Bogosloviju jer je proveo 11 divnih godina sa svojim partnerom, a par je osnovao dobrotvornu organizaciju u Napulju, radeći sa osobama sa invaliditetom.

Takođe su često govorili o osnivanju sopstvene porodice usvajanjem deteta, slažući se da bi mogli i da usvoje dete sa invaliditetom.

Međutim, Trapanese i njegov partner su raskinuli. Iako je ostao pri ideji da postane otac, u to vreme u Italiji je bilo nemoguće postati samohrani roditelj. Bio je presrećan kada su ograničenja ukinuta i mogao je da se prijavi za usvajanje početkom 2017.

trapanese luca Foto: instagram.com/trapaluca/#

Sudbina bebe Albe

Bebu Albu je napustila mama, ali i 20 usvojiteljskih porodica takođe nije želelo da se brine o detetu sa Daunovim sindromom, te se činilo da je njena sudbina prilično izvesna i da će odrasti u domu za nezbrinutu decu.

Međutim, sudbina se preokrenula kada je Luka Trapanese poželeo da bude njen tata.

Luka je dakle ipak pokušao sa samostalnim usvajanjem, a 2017. godine je primio sudbonosni poziv iz agencije koja posreduje pri usvajanju. Oni su ga obavestili da je moguće usvajanje devojčice Albe koja ima Daunov sindrom i koja je u tom trenutku imala samo 13 dana, a već 20 porodica je odbilo da je udomi.

Međutim, Trapanese se zaljubio u Albu kada ju je prvi put video. Kada ju je prvi put držao u naručju, obuzela ga je radost i u tom trenutku se osećao kao da je ona već njegova ćerka. Luka je potom doveo svoju bebu kući i upoznao je sa svojom porodicom i prijateljima.

Danas, sedam godina kasnije Luka i Alba su mala srećna porodica čije dogodovštine možete pratiti na njegovom "Instagram" profilu.

Politika usvajanja za samce i istopolne parove

Ova priča ima popriličnu težinu ako uzmemo u obzir činjenicu da je italijanska politika usvajanja jedna od najstrožih u Evropi. Surogat majčinstvo je nezakonito i gej roditelji ne mogu biti navedeni kao suroditelji u izvodu iz matične knjige rođenih. Stvar je jednako teška i za samohrane usvojitelje - gotovo nemoguća.

Luka je objasnio da mu je data samo opcija da usvoji dete sa bolešću, teškim invaliditetom ili problemima u ponašanju. Ipak, bio je zahvalan na životnoj prilici koja mu je pružena.

Nakon što je izgubio svog najboljeg prijatelja Dijega od raka, kada je imao 14 godina, Trapanese je počeo da volontira kako bi pomogao teško bolesnim ljudima i deci koja žive sa invaliditetom. Objasnio je da mu je Dijegova smrt promenila gledanje na život.

Danas je mnogima inspiracija, a njegova ćerka i njen osmeh su mu dodatni podsticaj za sve što radi.

- Alba je potpuno promenila moj život. Sada se sve vrti oko nje. Donela mi je sreću i osećaj ispunjenosti. Ponosan sam što sam njen tata. Alba nikada nije bila moj drugi izbor jer ima Daunov sindrom, želeo sam da mi bude ćerka. Biti samac je teško, ali imam i prijatelje čiji partneri rade po ceo dan, pa se i oni muče. Jasno je da je sam podizati dete teško. Ali ja jasno mogu da vidim ostatak mog života sa detetom koje volim i uradićemo mnogo neverovatnih stvari zajedno -  ispričao je on.

(Ona.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trajković: Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica