• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ne umete da primite kompliment, najverovatnije ste ovaj tip ličnosti, kaže Anđelija Simić, psiholog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao i za druge, i za veštinu prihvatanja komplimenata potrebna je vežba uz rad na sebi i svom samopouzdanju

  • 0
Anđelija Simić Foto: Pexels, Anđelija Simić

Nije potrebno tragati za posebnim dokazima, dovoljna je brza anketa među prijateljicama da bi se došlo do zaključka da mi žene, većinom, ne umemo da primimo komplimente. Neprijatnost, nelagodnost pa i sumnja u tuđe namere su među najčešćim osećanjima. Razlozi mogu biti različite prirode – od manjka samopouzdanja pa do okruženja u kome smo rasli i razvijali se.

Pitali smo psihologa Anđeliju Simić gde leže uzroci ove pojave, ali i kako ovladati "umećem" prihvatanja lepe reči:

- Neadekvatni načini da prihvatimo komplimente pre svega potiču od nedostatka samopouzdanja i od negativne slike o sebi ili, u krajnjem slučaju, od nesvesnosti osobe o sopstvenim kvalitetima – kaže Simić:

- To su najčešće osobe koje su sklone da udovoljavaju drugima, koje su stidljivije i koje nisu u potpunosti osvestile ko su zaista i koji su njihovi kvaliteti i doprinosi u svetu i u odnosima uopšte.

Naučeni model i nepoverljivost

- Sa jedne dublje strane – dalje objašnjava psiholog - kod žena mogu biti odjek iz dubine kolektivno nesvesnog, gde su žene vekovima bile ugnjetavane i učene da budu ponizne, da se ne ističu i da je skromnost vrlina. U takvoj atmosferi, takvo ponašanje se prenosi u psihološkom kodu žena i u skladu sa tim dolazi i do zbunjenosti, začuđenosti i nesvesnog odbacivanja komplimenata.

Na pitanje da li teško prihvatanje komplimenata govori i o nepoverljivosti prema drugim ljudima, naša sagovornica kaže da to može biti slučaj, ali da je ipak najviše povezano sa nepoverenjem prema sebi i sopstvenim vrednostima, niskim samopouzdanjem te često veoma kritički postavljenom unutrašnjem narativu. Dalje, utvrđeno je da ljudi koji nisu asertivni, koji su pasivni ili agresivni, ne umeju da prime komplimente.

odeća, majica, prijateljice Foto: Shutterstock

Spoznaja i korekcija ponašanja

Nesposobnost adekvatnog prihvatanja komplimenata spada u takozvane veštine asertivnosti za koje, da bismo ih unapredili, moramo da zaronimo u sebe i bolje se upoznamo. Naša

sagovornica ističe par primera neadekvatnog prihvatanja i time nesvesnog učenja drugog da nam komplimente više ne daje.

1. Prvi neadekvatan način je uz stid i nevericu. "Ja?! Ma, mora da se šališ...". Šta nesvesno poručujemo ovim? "Ja sam u centru pažnje, ne daj bože da neko pomisli da sam okej"

2. Drugi način - bumerang i automatsko uzvraćanje: "I ti isto imaš lepu frizuru!" - Šta nesveno porućujemo?  "Ja bih da ti vratim, ne volim da budem dužna, ne smem da ispadnem nezahvalna, ne dozvoljavam ti da i ti imaš svoje mišljenje"…

3. Treći način - otvoreno odbacivanje: "Ma ovo mi je stara majica, potpuno je izašla iz mode". Šta nesvesno poručujemo? "Ne znači mi tvoje mišljenje, nisi dobro video, ja se ipak loše oblačim"- praktično ubeđujemo sagovornika da greši jer vidi dobro u nama, pa zašto bi nam bilo koji put to ikada opet rekao?!

Pa kako se onda ponašati u cilju prepoznavanja i dalje korekcije sopstvenog ponašanja? Pre svega, radom na sopstvenom samopoštovanju i razumevanju sebe, na interakciji sa drugima i poverenju. Drugim rečima, počnimo da vrednujemo autentičnost nekih odnosa i iskrenih priznanja kako bismo lakše prihvatili svaki kompliment.

- Pohvala je dobra, jer neguje dobro u nama, ali govori i o našoj sposbnosti da istinski prepoznamo dobrotu i lepo – zaključuje Simić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zorana Šulc: Zbog sna sam znala da ću još živeti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica