• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Otac ih godinama silovao, majka ćutala: O zločinu braće Menendez snimljena serija, oglasili se posle 30 godina

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Slučaj je ponovo došao u centar pažnje

  • 0
Braća Menendez Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Erik Menendez i Lajl Menendez brutalno su ubili svoje roditelje, a na suđenju su tvrdili da ih je otac seksualno zlostavljao.

Slučaj je ponovo došao u centar pažnje jer je zločin braće Menendez tema nove sezone Netflixove serije "The Monster", čija se prva sezona bavila brutalnim zločinima serijskog ubice Džefrija Damera.

- Svi se pitaju zašto smo ubili svoje roditelje. Možda sada ljudi mogu da shvate istinu - kaže Lajl u audio intervjuu iz zatvora.

- Ono što se dogodilo te noći je veoma dobro poznato, ali toliko toga nije ispričano. Nismo mi bili ti koji su pričali priču o našim životima. Dvoje dece ne čine ovaj zločin zbog novca - dodaje Erik u trejleru za film "Braća Menendez".

Erik Menendez je nedavno dospeo na naslovne strane, jer je kritikovao Netfliksovu seriju "Monstrumi", koja je debitovala 19. septembra.

U onlajn izjavi objavljenoj preko "X" naloga njegove supruge Tami Menendez, Erik je rekao da je dramska serija ovekovečila "razorne prikaze likova" njega i njegovog brata. U saopštenju takođe optužuje Marfija da ima lošu nameru zbog prirode narativa koji je šouraner stvorio.

- Verovao sam da smo prevazišli laži i razorne portrete Lajla, stvarajući Lajlovu karikaturu ukorenjenu u užasnim i očiglednim lažima koje bujaju u seriji. Mogu samo da verujem da su to namerno uradili. Teška srca kažem, verujem da Rajan Marfi ne može da bude ovako naivan i netačan u pogledu činjenica naših života da bi to uradio bez loše namere - poručio je Erik.

I fanovi besni zbog serije

Gledaoci "Netfliksa" smatraju da je najnoviji projekat Rajana Marfija pun spornih scena i nepoštovanja prema braći Menendez, Eriku i Lajlu, žrtvama dugogodišnjeg seksualnog zlostavljanja koje su trpeli od svog oca.

Rajan Marfi se suočava sa kritikama zbog serije "Monstrumi: Priča o Lajlu i Eriku Menendezu", koja je izašla u četvrtak, jer su gledaoci zaprepašćeni naznakama o incestuoznoj vezi između ozloglašene braće, nazivajući je "nepoštovanjem" i "odvratnom".

U seriji se ovo predstavlja kao teorija novinara, koji tvrdi da su braća Menendez "skrivala još mračniju tajnu" koja "nema veze sa Hoseom". Ove tvrdnje je u javnost tada izneo Dominik Dan iz Veniti Fera. U prvoj problematičnoj epizodi, braća su već ubila svoje roditelje, a Lajl iznosi viziju njihove svetle budućnosti sada kada Hoze i Kiti više nisu živi. Kaže svom bratu da će živeti najbolju moguću verziju svog života u ekskluzivnom hotelu Bel-Air u Los Anđelesu - pre nego što ga poljubi u usta.

Obožavaoci su odmah na društvenim mrežama podelili svoje nezadovoljstvo, a jedan gledalac je napisao na mreži X: "Braća Menendez su bila žrtve seksualnog zlostavljanja", pre nego što je seriju nazvao "incestuoznom fanfikcijom".

Kako se dogodio stravični zločin

Mladi, zgodni poput holivudskih zvezda, bogati naslednici, razmaženi i uspešni - sve su to bili 22-godišnji Lajl i 19-godišnji Erik kad se dogodila noć koja im je promenila živote. Usledila je istraga u kojoj je ključni trag otkriven kao u televizijskoj sapunici, a zatim suđenje koje je šokiralo Ameriku.

Reč je o ozloglašenoj braći Menendez koji su u avgustu 1989. godine brutalno ubili svoje roditelje, Kiti i Hosea, sa čak 16 hitaca iz sačmarice. Koliko je krvava i uznemirujuća scena zatekla policajce koji su te večeri stigli na mesto zločina svedoči i činjenica da je forenzičar kasnije komentarisao da je ovo bilo "prvo mesto zločina na koje je stigao, a da mu je bio potreban kišobran".

Braća su tvrdila policiji da su se vratili kući i zatekli mrtve roditelje, a iako su zbog svog ponašanja već bili sumnjivi, zvanično su osumnjičeni tek nakon što ih je prijavila bivša ljubavnica njihovog psihologa kojem je Erik sve priznao.

Usledilo je suđenje koje je izazvalo veliku pažnju medija i koje je cela Amerika budno pratila, a na kojem su braća počela da otkrivaju mračne porodične tajne. Odbrana je zastupala stanovište da su braća roditelje ubila zbog nasledstva (koje je iznosilo neverojatnih 14 miliona dolara).

- Nije pitanje ko je ubio Hosea i Mari Luiz Menendez. Jedino pitanje je zašto su se ta ubistva dogodila - rekla je advokatica odbrane Lesli Abramson.

Braća Menendez Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Majka sve znala i krila

Erik Menendez je oca optužio za seksualno zlostavljanje. Tvrdio je da je to trajalo punih 12 godina - počelo je kada je imao šest, a završilo se sa 18.

Kako bi to dokazala, odbrana je pozvala gotovo 50 svedoka koji su govorili o ponašanju njihovih roditelja. Njihov rođak Brajan Andersen otkrio je da je vidio kako se otac i sin zajedno tuširaju i da je to smatrao čudnim.

Takođe je insinuirao da je njihova majka sve znala.

- Čim bi Hose jednog od dečaka poveo u sobu i zatvorio vrata za njima, Kiti je pazila da niko ne uđe u taj hodnik - rekao je.

Iako je zbog nemogućnosti porote da postigne dogovor suđenje moralo biti ponovljeno, braća su na kraju osuđena na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

U maju 2023. pojavili su se novi dokazi, jedno od njih je pismo koje je s 13 godina Erik poslao svom rođaku, a u kojem je napisao da mu je otac "dirao penis".

- Moj tata mi je dirao penis, kaže da je to način na koji očevi izražavaju ljubav - napisao je, a u kasnijem pismu je istakao: - Pokušavam da izbegavam tatu. Endi, to se i dalje događa, ali sad mi je još gore... Svake noći ostajem budan bojeći se da bi mogao da uđe u moju sobu.

Ovo je pismo poslato samo šest meseci pre ubistva. Nedugo zatim Erik je priznao bratu što se događa, a na sudu su obojica tvrdili da su roditelje ubili iz straha za svoj život jer im je otac navodno pretio da će ih ubiti ako njegova tajna izađe na videlo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Perović: Bilo bi moralno da su Blažići svedočili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica