• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj video roditelji treba da pogledaju sa svojom decom: Šta se desi kad se maloletnik nađe pred predatorom

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Taktika je teška i drastična, ali skreće pažnju na važne teme

  • 0
pedofil Foto: Shutterstock

Većina roditelja uglavnom misli da su uspeli da nauče svoju decu kako da se zaštite na društvenim mrežama, kao i koje vrste opasnosti od nepoznatih ljudi vrebaju onlajn, ali i u stvarnom životu. Ipak, nikada ne treba biti tako siguran da je lekcijama i razgovorima sa decom na tu temu došao kraj.

Novinar Dejv Karlin iz "CBS2" izvestio je da su neki roditelji dozvolili profesionalnom šaljivdžiji Kobiju Persinu iz Kliftona u Nju Džersiju da sprovede ono što je on nazvao "društveni eksperiment sa predatorom". Uz dozvolu njihovih roditelja, Kobi je napravio lažni profil na "Fejsbuku" predstavljajući se kao 15-godišnji dečak i poslao je zahteve za prijateljstvo devojčicama od 14, 13 i 12 godina.

Prva devojčica, Mikejla, 13 godina - razgovarala je sa "Džejsonom Bijacom", kako se Persin nazvao na svom lažnom profilu, nekoliko dana pre nego što su se dogovorili da se nađu u parku. U videu, ona se pojavljuje u parku da upozna Persina, a onda njen otac iskače iz skrovišta i viče: "Mikejla, jesi li luda? Jesi li poludela? Mogla si biti silovana! Mogao je biti pedofil!"

Persin se u međuvremenu pojavio i objasnio Mikejli o čemu se radi, kao i to da ne bi trebalo da se dopisuje sa strancima na mreži.

U drugoj sceni, Persin organizuje sastanak sa 12-godišnjom devojčicom po imenu Džulijana - pravi planove da je upozna kada njen otac zaspi. Džulijanin otac je zapravo sa Persinom u kombiju.

- "Šta nije u redu s tobom? kaže on dok Džulijana otvara vrata očekujući "Džejsona". "Kako možeš ovo da uradiš?" - čulo se u videu.

U trećoj sceni, Persin kao "Bijaco" razgovara onlajn sa 14-godišnjom devojčicom po imenu Džena. On joj kaže da će je njegov brat pokupiti kombijem. U stvari, njeni roditelji su u zadnjem delu kombija i nose maske. Plan je bio da je zgrabe kako bi se uplašila.

"Šta bi se dogodilo da si ušla, a da mi ne sedimo ovde pozadi, a da su ovde bili ludi ljudi", kaže njena majka.

- Dvadeset jedan milion pregleda za dva dana - rekao je Persin novinaru Karlinu za "CBS2".

Persin je pronašao roditelje volontere preko oglasa.

"Pristupili smo im na veoma profesionalan način", rekao je on.

Karlin iz "CBS2" je gledao video sa dečjim psihologom Suzan Bartel.

- To zaista pokazuje roditeljima da se ovo može dogoditi svakome. Iz mog ličnog kliničkog iskustva, mnoge, mnoge devojke će otići sa strancima u potencijalno opasne situacije.

Bartel želi da roditelji i deca zajedno gledaju video, a zatim da donesu zaključke.

"Pravilo je da nigde ne idete sami sa strancem", rekla je ona. "Nije važno koliko je iskušenje. Nije važno koliko vam pažnje posvećuje".

Neki su komentarisali da su roditelji otišli ​​predaleko, ali Persin je rekao da su roditelji svima učinili uslugu.

"Mislim da su heroji", rekao je.

(Ona.rs/CBS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koje su posledice kažnjavanja dece i zašto ne treba primenjivati ignorisanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica