• 0

Ostrvo ptica: Mesto bez stalnih stanovnika, automobila i buke

Položaj Ostrva ptica je upravo ono što ga čini posebno zanimljivim. Iako je to nekada bilo tropsko ostrvo sa previše palminog drveća, danas je situacija potpuno drugačija

  • 0
Sejšeli Foto: Pixabay.com

Pogled na okean čini da se svi koji borave na Ptičijem ostrvu na Sejšelima osećaju veličanstveno. Najsevernije ostrvo Sejšelskog arhipelaga, koje broji 115 ostrva, smešteno je na samom obodu visoravni Maskarena.

Područje je poznato po najplićem delu okeana i površinski je veće od Portugala. Visoravan počinje upravo kod Ostrva ptica (engl. Bird island) i proteže se na jug dužinom od 2.000 kilometara, skoro do Madagaskara. Severno od ostrva nalazi se Indijski okean, sve do Arabijskog poluostrva.

Položaj Ostrva ptica je upravo ono što ga posebno čini zanimljivim. Iako je to nekada bilo tropsko ostrvo sa previše palminog drveća, danas je situacija potpuno drugačija.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Naty mermaid (@underwater.naty)

Ostrvo sa mnogo ptica

Još davne 1771. godine je kapetan jednog trgovačkog broda, koji je plovio u blizini današnjeg ostrva zapisao da je ono „prekriveno nebrojenim pticama“ i da se na plažama ovog ostrva nalazi „mnogo morskih krava“. Smatra se da je taj kapetan i zaslužan za nastanak naziva ovog ostrva.

Početkom narednog veka se jedan francuski brod nasukao u blizini. Polovina od 180 putnika je preživela i stigla da Ostrva ptica. Zabeleženo je da su preživeli putnici kasnije spaseni zahvaljujući šestorici odvažnih mornara, koji su se na improvizovanom splavu uputili do najvećeg ostrva u arhipelagu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели BCM Division (@bcm_seychelles)

Tokom narednih više od stotinu godina o Ostrvu ptica postoji vrlo malo podataka. Zna se za jednog farmera, koji je tu uzgajao kokos, pamuk i papaju, ali i za dvojicu Afrikanaca koji su se bavili usoljavanjem ribe i ptica dok su živeli na ostrvu. Na samom kraju 19. veka je živelo oko sto ljudi na ovom ostrvu, a bavili su se izvozom ptičijeg izmeta, koji su koristili uzgajivači šećerne trske na Mauricijusu. Zanimljivo je da na ostrvu nije nikada bilo stalnih stanovnika. Jednostavno, po potrebi su dolazili, radili i po završetku tih poslova napuštali ostrvo.

Kupovina Ostrva ptica

Čovek po imenu Gaj Savi, računovođa sa Sejšela, kupuje ostrvo 1967. godine. Iako je akcenat bio na proizvodnji kokosa, vrlo brzo shvata da je zapravo kapital u pticama i turizmu.

- Vodili smo ostrvo kao normalnu plantažu kokosa, sve dok nije postalo jasno da je više novca u pticama, nego u kokosima i da je turizam, uz divlje životinje, budućnost ostrva – izjavio je on za BBC.

Prvo među ostrvima Sejšela koje je turizam usmerilo u tom pravcu bilo je upravo Ostrvo ptica. Vožnja brodom od glavnog ostrva u to vreme trajala je čak 12 sati. Ipak, samo pet godina kasnije na Sejšelima je izgrađen i prvi međunarodni aerodrom. Sledeće godine ostrvo je dočekalo prve turiste. Postojalo je 10 koliba za smeštaj, čiji se broj povećao na 24 u narednih nekoliko godina.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Bird Island, Seychelles (@birdisland_seychelles)

Posetioci su bivali posebno opčinjeni Esmeraldom, džinovskom kornjačom dugom skoro dva metra, koja je sa težinom od 298 kilograma 1989. godine uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao najteža kornjača na svetu. Prema lokalnoj legendi, ona je rođena još 1780. godine i na ostrvo je stigla nakon brodoloma 1808. godine. Na ostrvu danas žive još 23 džinovske kornjače.

Ipak, pravi fokus su ptice poznate kao čađave čigre, koje u periodu od aprila do maja uživaju u uzgoju mladih na Ostrvu ptica. Proučavanja ovih zanimljivih ptica dovela su do zaključka da one najverovatnije spavaju u kratkim intervalima dok lete i da godine mogu da provedu u vazduhu, te da se najverovatnije ne vraćaju na kopno dok ne dođu u period razmnožavanja, što može da potraje i do pet godina.

Jaja čađave čigre se tradicionalno smatraju delikatesom na Sejšelima, iako je Savi zabranjivao bilo kome da jede ptice ili njihova jaja. Čak je potpuno istrebio zečeve i pacove sa ostrva, jer ih oni uništavaju. Budući da je otkriveno da im je za gnežđenje potrebno peskovito tlo, u koje polažu jaja, Savi je očistio stabla kokosovih palmi u severnom delu ostrva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Bird Island, Seychelles (@birdisland_seychelles)

Gotovo odmah nakon toga, ptice su se vratile na ostrvo. Za vreme sezone parenja ih bude oko 350.000 parova. Tako je Ostrvo ptica postalo jedna od najvećih kolonija za razmnožavanje ovih ptica na svetu, a na jednom kvadratnom metru zna da bude i do sedam gnezda.

Na ostrvu nema motornih vozila, a pre nego što bilo koji avion dobije dozvolu za sletanje, morala bi biti izvršena provera da li ima džinovskih kornjača ili ne. Za šetnju oko celog ostrva potrebno je tek oko sat vremena. Za razliku od drugih ostrva Sejšela, koja nude svu udobrnost modernog sveta, na Ostrvu ptica sve je jednostavno. Stresa nema, a jedina „buka“ je ona koja dolazi od mnogih ptica.

– Uvek smo se trudili da sve bude jednostavno. To je iskustvo povratka u prirodu. Ne pravimo kompromise u vezi sa time – pojasnio je Savi i dodao:

Nikada nismo uznemiravali ostrvo. Ostavljamo ga na miru i gledamo šta će se dogoditi – zaključio je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja