• 0
 ≫ 

Egzotika na 170 km od Beograda: Vrelo Mlave je prirodni biser Homolja

 ≫ 

Legenda o popu Martinu, Turcima i otetom blagu objašnjava zašto je ovo izvorište tirkizno-plave boje

  • 0
Vrelo Mlave Žagubica Foto: Ivan Strahinić

Ispod severnih padina Beljanice, na svega kilometar od Žagubice, nalazi se vrelo Mlave, prirodna atrakcija koja godinama privlači veliki broj turista u ovaj deo Srbije.

Jezero prečnika oko 25 metara u jednom delu odlikuje nestvarna tirkiznoplava boja vode, baš na mestu gde Mlava izvire, dok u ostalom delu izvorišta preovladava braon boja kamenja koja se jasno vidi ispod beskrajno čiste vode.

Dubina ovog vrela nikada nije do kraja izmerena, jer voda pod velikim pritiskom izbija iz sifonskih kanala i onemogućava tačno merenje. Ipak, pretpostavlja se da premašuje 84 metra, koliko su ronioci do sada uspeli da izmere.

Pored toga što očarava bojom vode, i ambijent koji okružuje vrelo Mlave izgleda bajkovito. Raskošna priroda čini da tirkizno vrelo još više dođe do izražaja, posebno u jesen, kad drveće koje se nadvija nad Mlavom odene zlatnu odoru.

Kao i većinu turističkih atrakcija u Srbiji, tako i vrelo Mlave prati zanimljiva legenda. Po toj legendi, pop Martin je oteo blago od Turaka i krenuo da beži, ali su ga Turci ipak sustigli. Rešen da im ne vrati oteto, on je, navodno, kola sa zlatom i draguljima gurnuo u Mlavu i od tad vrelo ima tirkiznu boju.

Vrelo Mlave nije jedino vrelo u ovom delu Srbije. Na tridesetak kilometara udaljenosti nalazi se Krupajsko vrelo koje lepotom može da parira žagubičkom prirodnom biseru.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja