• 1
 ≫ 

Promene na Sejšelima: Kako jedna mala ostrvska nacija može da bude primer mnogima?

 ≫ 

Sejšeli su zemlja poznata kao globalno žarište za biodiverzitet. Sa čak 85% životinjskih i 45% biljnih vrsta koje se smatraju endemskim, ovaj arhipelag se ponekad naziva i „Galapagos Indijskog okeana“

  • 1
Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/fleglsebastian7

Kako je turizam imao negativan uticaj na pojedine delove Sejšela, tako ova ostrvska država nastoji da ostvari cilj i zaštiti 72 koralna ostrva na maloj nadmorskoj visini, pre nego što bude prekasno.

Sačinjena od 115 ostrva koje zapljuskuju vode Indijskog okeana, Sejšeli su zemlja poznata kao globalno žarište za biodiverzitet. Sa čak 85% životinjskih i 45% biljnih vrsta koje se smatraju endemskim, ovaj arhipelag se ponekad naziva i „Galapagos Indijskog okeana“.

Baš zato, kako na kopnu, tako i u okeanu, različite grupe ljudi rade na očuvanju ovog ekološkog raja.

Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/scapi

Ove godine, nakon kreiranja plana zoniranja i završetka opsežnih konsultacija sa prestavnicima lokalnih grupacija, ova ostrva su spremna da u potpunosti primene Inicijativu za prostorno planiranje mora, koju je zemlja i najavila pre nekoliko godina. Osnovni cilj je zaštita 30% okeanske teritorije.

Turizam, klimatske promene i drugi faktori su već uveliko imali uticaja na životnu sredinu naseljenijih „unutrašnjih ostrva“ Sejšela, pa je ovaj sporazum, inače deo dogovora o otpisu nacionalnog duga u zamenu za mere očuvanja, sada usmeren na zaštitu 72 nisko ležeća koralna „spoljna ostrva“ od razvoja, pre nego što bude prekasno.

Atol Aldabra, inače lokacija Svetske baštine UNESCO-a, jedno je od tih ostrva čije će očuvanje ova inicijativa pomoći. Ova retka grupacija ostrva, odnosno koralnih grebena, donekle je prirodno zaštićena godinama zbog svoje udaljenosti, ali je kao i mnogi drugi delovi Sejšela i dalje pod negativnim uticajem klimatskih promena. Inače, putovanje do njih traje ceo dan, a odlazak je moguć samo uz posebnu dozvolu nadležnih službi.

Uprkos brojnim benefitima, sa aspekta zaštite životne sredine ova inicijativa nije prošla bez izazova. Primera radi, u novim zaštićenim oblastima, koje obuhvataju područje veličine Nemačke, oko polovina ranijih područja za ribolov biće zabranjena.

Međutim, nadležni u zemlji tvrde da zapravo nastoje da premoste jaz između ambiciozne inicijative i neposrednih lokalnih potreba, uključivanjem zainteresovanih strana u razgovore o tome. U ovom slučaju, to su radnici u sektoru turizma i ribarstva.

- Mi smo veoma mali. Imamo veoma ograničenu zemljišnu masu i potreban nam je prostor za ekonomski razvoj – izjavila je za BBC Šerin Frensis, izvršna direktorka Turističkog odbroa Sejšela i dodala:

- Ipak, uspevamo da postignemo tu ravnotežu i obezbedimo da 50% naše kopnene teritorije bude zaštićeno.

Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/suesun

Naravno da okean nije jedini deo zemlje o kome se vodi briga. Na kopnu, nadležna je Uprava za nacionalne parkove i čuva dve glavne oblasti. Park Morne Sejšela i nacionalni park Praslin dom su mnogim endemskim životinjskim i biljnim vrstama.

Nacionalni park Morne Sejšela nalazi se na najvećem ostrvu Mahe i pokriva oko 20% njegove ukupne površine. Uz to, i lokalno stanovništvo odatle crpi vodu, a ispresecan je brojnim stazama koje prolaze kroz brojne ruševine, ostale tu još iz doba kada su ostrva zauzeli britanski i francuski kolonisti, odnosno kada su tuda prolazili kineski trgovci.

Drugi nacionalni park dom je rezervata prirode „Vallee de Mai“, šume palmi koja se nalazi na Listi svetske baštine.

Zvanično proglašenje parkova zbilo se u vreme kada su Sejšeli počeli da se razvijaju u turističkom smislu, odnosno nekoliko godina pošto je izgrađen prvi međunarodni aerodrom i ova ostrvska država zvanično stekla nezavisnost. Slično inicijativi vezanoj za zaštitu okeana, tako je status nacionalnog parka trebalo da pomogne u zaštiti kopna, uz stvaranje infrastrukture koja će posetiocima pružiti mogućnost da uživaju u njemu, hodajući stazama dugim više od 15 kilometara, dok posmatraju retke vrste ptica i biljke.

Sa očima uprtim u vrlo značajne ciljeve, Sejšeli se pripremaju da pokažu kako jedna mala nacija može da postane pravi primer za mnoge druge ostrvske zemlje, koje se suočavaju sa posledicama klimatskih promena.

Video: Provokativna novogodišnja čestitka: Najvrelija navijačica u regionu u tangama s plaže čestitala Novu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Viki

    27. mart 2022. | 22:04

    Kad bi se moglo preseliti tamo.

    Podelite komentar