• 0

Veliki izazov za karipsku arheologiju: Najnovije otkriće u Dominikanskoj Republici je fascinantno

Naselje nazvano „El Pozito“, što na španskom znači mali bunar, vrlo je interesantan arheološki lokalitet, za koji se navodi da je najznačajniji za celu zemlju u poslednjih 50 godina

  • 0
Poluostrvo Samana, Karibi

Foto: Shutterstock

Retko arheološko otkriće na poluostrvu Samana u Dominikanskoj Republici lako može da pomogne otkriću misterije malo poznate prošlosti Kariba.

Iako je ova zemlja pre sinonim za uživanje u lepoti karipskih plaža, poznato je da se Kolumbo iskrcao na tle današnje Dominikanske Republike, smatrajući da je otkrio Ameriku. Kada je stigao na Hispanjolu, zabeleženo je da je naišao na narod Taino. Smatra se da je u pitanju narod koji je došao tu iz delte Orinoka, na području današnje Venecuele i da je emigrirao sa tog područja još 400. godine pre Hrista.

Upravo zato se smatra da su pripadnici Taino naroda, koji su govorili aravakanskim jezikom, bili prvobitni stanovnici tog područja. Međutim, kasnija otkrića su pokazala da su postojali i drugi narodi, koji su na području Kariba, a naročito Velikih Antila, živeli i pre njih.

Poluostrvo Samana, Karibi

Foto: Shutterstock

Prvobitni narodi ili takozvani arhaični, kako ih definiše istorija, ipak su bili nepoznati. Zapravo nije utvrđeno ni kako su se nazivali, ni kojim su jezikom govorili. Ali se zna da su, recimo, koristili različite alate od kamena, dok su pripadnici Taino naroda poznati po izradi predmeta od keramike.

Međutim, nedavno otkriće italijanskih i dominikanskih arheologa na usamljenom poluostrvu Samana u Dominikanskoj Republici moglo bi da promeni saznanja o prvobitnim narodima, koji su na području Kariba živeli.

Naselje nazvano „El Pozito“, što na španskom znači mali bunar, vrlo je interesantan arheološki lokalitet, za koji se navodi da je najznačajniji za celu zemlju u poslednjih 50 godina.

Smešteno je u unutrašnjosti poluostrva i na prvi pogled laicima može izgledati kao odlično mesto za piknik. Ipak, iskusni stručnjaci su u njegovoj blizini otkrili prirodni izvor vode, gomile uglačanih kamenih čekića, sekira, školjki i drugih alata, koje su po svoj prilici koristili prvobitni stanovnici tog područja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Livia Berg (@ltulipa)

Među najznačajnija otkrića se ubrajaju sekire u obliku leptira, za koje je izneta pretpostavka da su korišćene za seču drveća, od kojih su se kasnije izrađivali kanui i vesla. Takođe je značajno otkriće i ceremonijalnog bunara, prečnika oko 35 centimetara, sa 12 kamenih tučaka, koji su zakopani u njegovoj unutrašnjosti. Upravo to otkriće je navelo stručnjake da pomisle da su prvobitni stanovnici Kariba vodili računa o ritualima.

Nekoliko arhaičnih naselja je do danas otkriveno na području Kariba. Ali se ovo na poluostrvu Samana smatra najznačajnijim, u smislu da je bogato artefaktima koji mogu osvetliti raniju istoriju današnje Dominikanske Republike i Kariba generalno.

- Proveo sam 30 godina tražeći jedno ovakvo arhaično mesto – izjavio je za BBC italijanski arheolog Alfredo Kopa.

Prvo i poslednje značajno arheološko otkriće pre ovoga zbilo se 70-ih godina prošloga veka u južnom delu ostrva. Kasnije je Kopa otkrio ostatke sekira u obliku leptira po severnom delu ostrva, ali nijedno arheološko nalazište. Sve to ga je navelo na zaključak da su prvobitni narodi najverovatnije živeli na jugu, te da su tu pristizali sa Kube, možda.

Poluostrvo Samana, Karibi

Foto: Shutterstock

Sve to je mislio dok nije otkrio „El Pozito“.

Iako navodi da je potrebno sprovesti dalja istraživanja, Kopa je izneo pretpostavku da su prvobitni stanovnici na područje poluostrva Samana možda stigli iz Portorika, budući da je udaljen oko 200 nautičkih milja od najbližeg ostrva Velikih Antila.

Pitanja u vezi sa ovim otkrićem se nižu među stručnjacima. Iako su svesni da je neophodno sprovesti dodatna istraživanja, oni iznose pretpostavke, svesni da još uvek postoji vrlo malo materijala za istraživanje. Naime, gotovo ništa organsko ne može da preživi toliko dugo u krajevima sa tropskom klimom, a najpre zbog vulkanskog tla, vlažne klime i porasta nivoa mora. Upravo to predstavlja veliki izazov za karipsku arheologiju.

- Oni su prvi otkrili Karibe, ali su dobili najmanju pažnju arheologa – rekao je doktor Renijel Rodrigez-Ramos, profesor arheologije na Univerzitetu Potoriko u Utuadu, dodajući da smatra da su putopisci iz Kolumbovog doba doveli arheologe u zabludu. Na osnovu njihovih spisa se došlo do zaključka da su prvobitni stanovnici kariba živeli nomadskim životom i da su živeli u pećinama nadomak obale, te se bavili lovom i ribolovom.

Profesor Ramos iznosi pretpostavku da su oni ipak bili istraživači, budući da su se uputili u nepoznato, jer Karipski arhipelag sa kopna nije vidljiv. Uz izuzetak ostrva Trinidad, koje je vidljivo iz Venecuele. Takođe iznosi pretpostavku da su ostrva Kariba bila nešto poput pomorskog puta svile, te da su ih zbog trgovine i kulturne razmene naseljavali ljudi iz svih krajeva Amerike.

Poluostrvo Samana, Karibi

Foto: Shutterstock

Na osnovu dostupnih otkrića je izneta pretpostavka stručnjaka da se prvobitno stanovništvo nije mešalo sa pripadnicima naroda Tainoa. Iako ima oskudnih mogućnosti za istraživanje, ta se pretpostavka može učiniti čudnom, prosto zato što obično, kada se na nekom području nađu pripadnici dva naroda, vremenom dolazi do njihovog mešanja.

Za sada, poluostrvo Samana nije otvoreno za posete. Očekuje se da iskopavanja budu nastavljena u julu ove godine, a otkriveni artefakti sa lokaliteta „El Pozita“ bi trebalo da budu izloženi u Nacionalnom muzeju u Santo Domingu. Iako se muzej trenutno nalazi u fazi renoviranja, očekuje se da će biti zvanično otvoren dogodine, kada i obeležava 50 godina od osnivanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja