• 1
 ≫ 

Zrenjaninska oaza mira: Jezera Peskara garantuju uživanje

 ≫ 

Najveće od svih jezera je prema tom planu zamišljeno kao glavno gradsko kupalište. A kupanje je predviđeno i na još jednom od njih, dok je treće pretvoreno u mesto za ljubitelje ribolova

  • 1
Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Godinama unazad se građani Zrenjanina i okoline, tokom vrelih letnjih meseci rashlađuju na obližnjim jezerima. Simbolično nazvana Peskara, budući da su nastala nakon višegodišnje ekspoloatacije peska na tom području, ova jezera su udaljena oko pet kilometara od nekadašnjeg Petrovgrada.

Počev od 2007. godine celokupan prostor se planski uređuje. Najveće od svih jezera je prema tom planu zamišljeno kao glavno gradsko kupalište. A kupanje je predviđeno i na još jednom od njih, dok je treće pretvoreno u mesto za ljubitelje ribolova.

Ne samo da je tokom planskog uređenja, detaljno očišćeno dno jezera, već je pažnja bila posvećena i uređenju obale. Takođe je prilikom uređenja i nasut pesak, ali i izgrađena komunalna infrastruktura, te postavljen plažni mobilijar. Na jezerima funkcioniše i spasilačka služba, a Javno preduzeće "Gradska stambena agencija" zaduženo je za upravljanje ovim kupalištem.

Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Uživanje na tri zrenjaninska jezera

Pored toga što su jezera odličan izbor za uživanje tokom leta, isto tako su lepa i u proleće. Ulazak na jezera je besplatan, a cene pića i hrane važe za povoljnije. Prilaz do jezera je asfaltnim putem, a dostupno je i sasvim dovoljno mesta za parkiranje.

Jedno od jezera, nazvano Čepel, smatra se pravim rajem za ljubitelje ribolova. U njemu nije dozvoljeno kupanje, dok je za pecanje neophodna odgovarajuća dozvola. Upravo na ovom jezeru se organizuju i mnoga značajna ribolovačka takmičenja.

Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Na druga dva je dozvoljeno kupanje, s tim što postoje delovi jezera koji nisu bezbedni i na kojima postoji jasno istaknuto upozorenje o tome.

Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Izuzev uobičajenih sadržaja, u vidu ležaljki i suncobrana, posetiocima se nudi i mogućnost iznajmljivanja pedalina, kao i odbojka u pesku. Skakanje sa splava ili talpe, još je jedna od zanimljivh aktivnosti, koje su namenjene posetiocima. Na ovim jezerima postoji i ugostiteljski objekti sa dobrom ponudom.

Video: Zaronite u lepote jezera Lovatnet: Nebo od olova, šuma od borova, a voda zelena poput smaragda

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bosanski Brod

    16. april 2022. | 15:35

    Kupao se '92. na sva tri jezera,najviše na velikom-glavnom jezeru.Svaka čast na ideji za uređenje jezera.

    Podelite komentar