• 2

Najskuplje radnje, najstariji restorani, najbolje Instagram fotografije: Galerija Vitorio Emanuele II u Milanu

Smešten tik pored milanske katedrale, ovaj tržni centar i posle 155 godina od otvaranja ostavlja bez daha sve koji ga posete

  • 2
Putovanja, ona.rs

Foto: Tamara Kostic

Kako svojim izgledom tako i pozicijom, galerija Vitorio Emanuele II nezaobilazna je turistička atrakcija Milana. Proteže se između dva centralna gradska trga, te spaja velelepnu milansku katedralu i nadaleko čuvenu Skalu.

Delo je arhitekte Đuzepea Mangonija, svečano je otvorena 1867. godine, a smatra se da je svojom elegancijom i grandioznošću, tipičnim za zlano doba italijanske arhitekture 19. veka, bila inspiracija mnogim svetskim atrakcijama. Najveća je postojeća italijanska galerija, a svoju ulogu tržnog centra i mesta okupljanja zadržala je do danas.

Evo nekoliko zanimljivosti koje pričaju više o galeriji Vitorio Emanuele II.

Kupola i krov

Krovna konstrukcija urađena od 350 tona čelika i stakla bila je najinventivniji poduhvat svoga vremena.

Putovanja, ona.rs

Foto: Tamara Kostic

Tokom bombardovanja Milana u Drugom svetskom ratu znatno je oštećena, ali i obnovljena u posleratnom periodu. Poslednje veliko „umivanje“ i renoviriranje galerija je doživela 2014. i 2015. godine pred EXPO koji se održavao u lombardijskoj prestonici.

Putovanja, ona.rs

Foto: Tamara Kostic

Estetika na prvom mestu

Kako bi se održao elegantan izgled galerije i zadovoljili visoki estetski standarni, nazive lokala moguće je ispisati samo u zlatnoj boji na crnoj osnovi. Zakupci su mahom najpoznatiji svetski modni brendovi, što i ne čudi ako se uzmu u obzir cene zakupa– nedavno objavljeni podatak kaže da kompanija Dior plaća pet miliona evra godišnje za lokal od 253 metara kvadratnih.

Putovanja, ona.rs

Foto: Tamara Kostic

Tri kruga za sreću

U svakom kutku galerije nalaze se simboli. Najupadljiviji je svakako simbol Torina, predstavljen kroz sliku bika u mozaiku. Nešto što je počelo kao šala stanovnika Milana na račun suparničkog grada, pretvorilo se u (turističku) tradiciju.

Naime, kaže se da će vas sreća pratiti ukoliko uspete da se na peti desne noge tri puta uzastopce okrenete oko svoje ose. I to ne na bilo kom mestu mozaika - ova tačka pozicionirana je baš u nivou genitalija bika! Vidno udubljenje svedoči da potraga za srećom na ovaj način ne posustaje.

Putovanja, ona.rs

Foto: Tamara Kostic

Dugovečni vršnjaci

U zemlji poznatoj po očuvanju i poštovanju tradicije, ne treba da čudi što neki lokali postoje skoro koliko i sama galerija poput knjižare Bocca otvorene 1867, radnje Noli za ljubitelje duvana (od 1927.) ili kafea Savini koji je ugostio Verdija, Pučinija, Čarlija Čaplina, Avu Gardner, Henrija Forda...

Najstariji zakupac je restoran Biffi koji je na istom mestu od samog otvaranja galerije pa do danas.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bella

    17. april 2022. | 13:50

    Prelepi Milano,bila!!

    Podelite komentar

  • Eto!

    17. april 2022. | 13:07

    Zaista prelepo mesto!

    Podelite komentar