• 1
 ≫ 

Srpski muzej hleba u Pećincima: Od 96 obrednih hlebova, 2 namenska nikad nećemo moći da probamo

 ≫ 

U muzeju je izloženo i 96 obrednih hlebova koji obeležavaju ljudski vek od početka do kraja - od povojnice i postupaonice, preko slavskog kolača i česnice, do poskurice, odnosno zadušnog hleba

  • 1
Pećinci Foto: Ivan Strahinić

U plodnoj sremskoj ravnici, u naselju Pećinci nalazi se jedinstven muzej u Srbiji - muzej posvećen hlebu.

Naselje poznato po stočarstvu i proizvodnji bostana od 1995. našlo se na turističkoj mapi naše zemlje zahvaljujući slikaru Slobodanu Jeremiću - Jeremiji koji prikuplja, štiti i prezentuje predmete koji su se nekada u Srbiji koristili za proizvodnju hleba.

Otud se muzej i zove Srpski muzej hleba Jeremija i jedini je muzej na Balkanu posvećen ovoj namirnici.

Etnografsku zbirku Srpskog muzeja hleba Jeremija čine oruđa za obradu zemlje, predmeti za preradu pšenice i kukuruza, predmeti za mešenje i pečenje hleba, a tu je i zbirka koju čini čak 96 obrednih hlebova. Ova zbirka svedoči o značaju koji hleb odvajkada ima u našem narodu ne samo na svakodnevnoj trpezi, već i u danima radosti, ali i tuge.

U Srpskom muzeju hleba Jeremija izloženi su hlebovi koji obeležavaju ljudski vek od početka do kraja, tačnije od povojnice i postupaonice, preko slavskog kolača i česnice, do poskurice, odnosno zadušnog hleba. Samo dva obredna hleba koja su namenski pravljena za nas ne možemo da probamo. Prvi je povojnica, odnosno prvi hleb koji beba dobija kad se rodi, a drugi poskurica, odnosno zadušni hleb koji se deli “za dušu” pokojnika.

Želja osnivača muzeja bila je da koncepcija postavke ove jedinstvene “kuće hleba” bude takva da posetioci mogu da vide put zrna pšenice od zemlje, preko hleba do, uslovno rečeno, neba. Ovaj koncept je u skladu sa ciklusima Jeremijinih slika - “Zemlja”, “Hleb” i “Nebo”.

Takođe, posetioci imaju priliku da pogledaju praistorijsku i antičku zbirku koje čine oruđa za obradu zemlje, žrnjevi za drobljenje pšenice i posude za čuvanje žita.

Srpski muzej hleba Jeremija prostire se na čak 1.200 kvadrata, a posebna atrakcija je furuna za pečenje hleba kakvu mnogi vide prvi put u životu tek kada dođu u Pećince.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    20. april 2022. | 18:33

    Miris hleba iz peke izvadjen nemoze ni jedan drugi miris da nadvlada ,ama bas nista,

    Podelite komentar