• 0
 ≫ 

Legenda o nastanku crkve Svete Trojice u Izvoru: Meštani nadmudrili turskog sultana

 ≫ 

Izgradnju jedne od najvećih svetinja blizu granice sa Bugarskom prati zanimljivo predanje

  • 0
Selo Izvor i planina Izvorska Rudina - Bosilegrad

Foto: Ivan Strahinić

U selu Izvor, u podnožju planine Rudina kod Bosilegrada, nalazi se crkva Svete Trojice, jedna od prostorno najvećih svetinja u ovom delu Srbije.

Podignuta je u periodu od 1834. do 1836. godine, na temeljima stare srušene crkve, a legenda koja prati njen nastanak i danas se prepričava.

Turski sultan Mahmud II dozvolio je meštanima Izvora da podignu bogomolju, pa je poslao ferman u kom je poručio da sagrade crkvu koja ne sme biti ni za pedalj veća od prethodne. U želji da ponize i omalovaže vernike u Izvoru, turski zvaničnici koji su doneli ferman poručili su da crkva sme da bude “taman tolika kolika je koža jednog teleta”.

Mudri i vispreni meštani samo su klimnuli glavom i prionuli na posao. Ubrzo, nikla je crkva površine 702 kvadrata. Čuvši koliku svetinju su meštani Izvora podigli, sultan je pobesneo i poslao inspekciju.

Objašnjenje koje je stiglo bilo je otrežnjujući podsetnik sa koliko mudrim narodom Turci imaju posla.

Naime, meštani Izvora objasnili su sultanovim inspektorima da su zaista iskoristili kožu samo jednog teleta, ali su je isekli na tanušne trake i njome oivičili prostor od 702 kvadratna metra. Tako su podigli velelepnu svetinju i u isto vreme nisu prekršili naredbu turskog sultana.

Da bi dokazali da ne lažu kad su inspektori stigli, meštani Izvora zaklali su tele, odrali mu kožu i isekli je na trake kojima su oivičili crkvu. Ispostavilo se da je crkva još i manja nego što je dugačka koža jednog teleta, te inspektori nisu imali kud…

Zbog toga i danas meštani Izvora na dan Svete Trojice kolju tele, u spomen na graditelje svetinje i njihovu domišljatost u najtežim vremenima pod turskom vlašću.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja