• 0
 ≫ 

Upoznajte region Crnog mora – spoj plaža i planinskih vrhova pokrivenih snegom

 ≫ 

Spomenici, manastiri, kameni mostovi i autentična sela mogu se videti u regionu Adjare. Turistima se nudi prilika da upoznaju i istraže istoriju dugu osam hiljada godina

  • 0
Batumi, Gruzija Foto: Pixabay/svetlbel

Raznoliki pejzaži regiona Adjare u Gruziji bogati su istorijskim lokalitetima, ali i prirodom koja oduzima dah. Smešten na raskrsnici Evrope i Azije, ovaj region često se naziva i biserom Crnog mora.

Tokom pandemije, Gruzijci su vredno radili na razvoju novih hotela i usluga, ali i formiranju atraktivnih, ekoturističkih atrakcija.

- Sada možemo da kažemo da imamo uspešan grad sa zadivljujućom arhitekturom i gostoljubivim domaćinima, u kombinaciji sa ekosistemom koji oduzima dah i koji je drugačiji od bilo kog u svetu – izjavila je za Euronews.com Tinatin Zoidze, šef odeljenja turističkih usluga grada Batumi.

Zadivljujući nacionalni parkovi Adjare

Čak se četiri zaštićena prirodna područja bogata florom i faunom nalaze u regionu Adjare. Tu obitava više od 37 vrsta prica grabljivica.

Na samo 40 minuta vožnje od grada nalazi se Nacionalni park Machakhela, kome se pridružuju i i Nacionalni parkovi Kintrishi i Mtirala, koji se nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Adjara, Gruzija Foto: Pixabay/svetlbel

- Ovo je jedino mesto na kome zajedno postoje vlažna, listopadna šuma i močvara, tako da je to zaista jedisntven prostor – rekla je Zoidze i napomenula da su neke od tih šuma stare čak oko 20 miliona godina.

Parkovi, zajedno sa zaštićenim područjima Kobuleti, zauzimaju oko 13% regiona Adjare i nedavno su obogaćeni dodatnim uslugama, u vidu pansiona za one koji žele da ostanu malo duže.

Bogata lokalna kultura

Spomenici, manastiri, kameni mostovi i autentična sela mogu se videti u regionu Adjare. Turistima se nudi prilika da upoznaju i istraže istoriju dugu osam hiljada godina.

Uske ulice grada Batumi nude brojne zanimljivosti, poput nastupa lokalnih umetnika. Poslednjih godina, osim hotela visoke kategorizacije, grad je obogaćen i brojnim izložbama i sportskim turnirima, koji su prepoznali Adjare kao biser moderne Gruzije, koji i dalje sa uspehom zadržava tradicionalni šarm.

Jedno od najzanimljivijih mesta je tvrđava Gonio-Apsaros, koja je od Batumija udaljena oko 12 kilometara. Izgrađena tokom prvog veka, korišćena je i u vreme vladavine Rimljana, a kasnije i Vizantije, ali i u periodu osmanlijske vladavine. U muzeju koji se tu nalazi, mogu se bolje upoznati artefakti pronađeni na lokalitetu, koji svedoče svim pomenutim osvajačima.

Adjara, Gruzija Foto: Pixabay/murrrphoto

Priroda, priroda i priroda

Šume, more i vodopadi ono su što privlači posebno ljubitelje prirode da bolje upoznaju region Adjare. Uz sve to, nude im se i brojne aktivnosti, u vidu biciklizma, raftinga, jahanja i ronjenja.

U unutrašnjosti te oblasti Gruzije nalazi se i jedan od najlepših planinskih lanaca u Gruziji. Ljubitelji skijanja mogu uživati u ovoj aktivnosti, budući da se najviši vrh nalazi na 2.500 metara nadmorske visine.

Adjara, Gruzija Foto: Pixabay/99mimimi

Gastronomska ponuda

Jedinstveni spoj začina specifičnih za evropsku i azijsku kuhinju čini kuhinju regiona Adjara prepoznatljivom. Kako je navela Zoidze, bez adjarijskog hačarupija, poseta neće biti potpuna.

- Svaki region u Gruziji ima svoju verziju, ali je naša odlična. To je hleb punjen sirom i pečen u rerni. U poslednjem trenutku se dodaje žumance i preliva komadom putera – objasnila je i dodala da sve to treba upotpuniti čašom domaćeg vina.

U ovoj oblasti se uzgaja više od 500 vrsta grožđa i proizvodi preko tri hiljade vina. Tradicionalni način spravljanja vina datira od pre 8.000 godina, a tom prilikom je korišćena glinena posuda, poznata pod nazivom kvevri. Upravo su jedinstveni ukusi gruizijskih vina podstakli ljubitelje tog pića da bolje upoznaju ovaj region.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja