• 0

Velika Morava nemilice je grizla svoje obale i gutala gradove: Najveća srpska reka danas je ukroćena

Pored brojnih turističkih atrakcija koje se nalaze u Velikoj Plani i okolini, turisti rado dolaze na obale Morave kako bi uživali u prirodi i pecanju

  • 0
Velika Morava, Velika Plana

Foto: Ivan Strahinić

Stotinak kilometara od Beograda, na auto-putu Beograd–Niš nalazi se Velika Plana, gradić iznikao na levoj obali Velike Morave, najveće reke u Srbiji.

Smatra se da je Velika Plana jedno od najstarijih naselja; arheolozi su otkrili da su ovaj kraj naseljavali Tribali krajem 6. veka pre nove ere, a u 4. veku pre nove ere došli su Kelti.

Blizina reke bila je osnovni razlog zbog kog su odabrali da baš ovde podignu naselja.

Ali, ta ista Velika Morava znala je da zadaje velike muke svima koji su izabrali da grade ognjišta u njenoj blizini. Divlja i neukrotiva, često je znala da plavi naselja i da, slikovito rečeno, grize svoje obale.

Kroz vekove njeni meandri su većim delom ukroćeni, ali je plovni put, nažalost, sveden na svega tri kilometra jer je zatrpana materijalom iz Južne i Zapadne Morave.

Ipak, pored brojnih turističkih atrakcija koje se nalaze u Velikoj Plani i okolini, turisti rado dolaze na obale Morave kako bi uživali u prirodi i pecanju.

Ne propuštaju, naravno, da obiđu ni manastire Koporin i Pokajnicu, kao i Radovanjski Lug i “Moravske konake”, atraktivno etno-selo koje je delom čine autohtone kuće iz napuštenih sela širom Srbije.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja