• 0
 ≫ 

Ljudi ih se plaše, a za ovaj narod kit-ajkule su samo "glupe ribe", koje im donose sreću

 ≫ 

Zaliv Triton jedno je od retkih mesta na kojima je dozvoljeno ronjenje sa kit-ajkulama. Mali broj posetilaca i izuzetan biodiverzitet čine ga jednim od posebnih mesta

  • 0
Zaliv Triton, provincija Zapadna Papua, Indonezija Foto: Shutterstock

Vrlo specifičan odnos se razvio između generacija morskih nomada naroda Bugis i najvećih riba na svetu u zalivu Triton, u indonežanskoj provinciji Zapadna Papua.

Zaliv Triton jedno je od retkih mesta, na kojima je dozvoljeno ronjenje sa kit-ajkulama. Mali broj posetilaca i izuzetan biodiverzitet čine ga jednim od posebnih mesta.

Zaštićen zbog svoje udaljenosti, sa manje od 500 njih koji se odvaže na ovu avanturu svake godine, jasno je zašto zaliv Triton uspeva da očuva svoju autentičnost.

Malobrojni posetioci ostaju zadivljeni bujnim krečnjačkim vrhovima i belim peskom, poput pudera, brojnim koralima i neverovatnom tirkiznozelenom bojom mora.

Zaliv Triton, provincija Zapadna Papua, Indonezija Foto: Shutterstock

Uz pomoć specijalnih čamaca, poznatih kao bagane, zainteresovani idu u organizovane ture, tokom kojih imaju prilike da vide i ajkule. Bagane izrađuju pripadnici naroda Bugis, pomorskog naroda koji potiče sa Celebesa, sada poznatog kao indonežansko ostrvo Sulavesi.

Često se pripadnici tog naroda nazivaju „morskim nomadima“ ili „morskim Ciganima“. Većinu svog života provode na moru, u svojim baganima. Prelaze velike udaljenosti, ne bi li pronašli mesta na moru sa najboljim ulovom. Tokom generacija razvili su izvanredan odnos sa kit-ajkulama, koje se hrane svako jutro ispod njihovih mreža, u kojima se nalaze sitne ribe.

Mnogo je mesta na svetu na kojima se okupljaju kit ajkule, poput ostrva Galapagos ili australijskog Božićnog ostrva, na primer. Ali za razliku od njih, gde su ove životinje samo povremeni posetioci, u zalivu Triton se one mogu videti u toku cele godine.

Tamo gde idu članovi naroda  Bugis sa svojim baganima, za njima idu i kit-ajkule. Razlog? Dobijaju besplatnu hranu.

Zaliv Triton, provincija Zapadna Papua, Indonezija Foto: Shutterstock

Ipak, ronjenje sa kit-ajkulama ne može da bude unapred dogovoreno. Najpre morate pronaći ljude iz naroda Bugia, a zatim od njih zatražiti dozvolu.

Zanimljivo je da oni kit ajkule nazivaju „ikan bodo“, što se slobodno prevodi kao „glupe ribe“. Smatraju ih predznakom sreće, budući da je, po njihovom mišljenju, priroda kit-ajkula vrlo nežna, te da se radi o poslušnim životinjama.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Big Blue Indonesia (@bigblueindonesia)

- Veruje se da kit-ajkule, kao i delfini, donose sreću jer njihovo prisustvo privlači druge ribe, poput inćuna, skuše i tune u vode u kojima se hrane ajkule. One su indikator da je u pitanju voda koja je bogata hranljivim materijama i da je reč o zdravom ekosistemu – rekao je za BBC Ikbal Hervata, menadžer strategije u indonežanskom odeljenju „Conservation International“.

Rezultati istraživanja pokazuju nešto vrlo zanimljivo. Iako kit-ajkule koje obitavaju u zalivu Triton pokazuju određene migratorne obrasce, mnoge odlučuju da većinu vremena provode upravo na tom mestu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja