• 0
 ≫ 

Ulični prodavci hrane u ovoj zemlji uživaju u pripremi fenomenalnog specijaliteta

 ≫ 

Osnovni sastojak ovog jela je muri, odnosno pirinač spravljen na tradicionalni način, „prženjem“ u vrućoj soli ili pesku

  • 0
Bangladeš, pirinač Foto: Pixabay/fotomatik

Kombinujuću dve najveće atrakcije Bangladeša, pirinač sa jedne i začin sa druge strane, ulični prodavci hrane nude savršeni zalogaj u vidu čuvenog jhal muri.

Autorka knjige o kuvanju Saira Hamilton prva je generacija imigranata iz Bangladeša, rođena na tlu Velike Britanije.

Sećanja na detinjstvo vraćaju je ne samo na dugo putovanje do Dampare, sela u okrugu Kišoregandž u Bangladešu, poznatom po zelenilu, nego i do uličnih prodavaca jhal muri. Njima je prethodilo zveckanje čeličnih poslužavnika i posuda, kao i ukusna hrana, čiji ukus Sara i dalje pamti.

Jedan od najpoznatijih specijaliteta u zemlji, jhal muri je zapravo salata od pirinča, začina.

- Mislim da je pošteno reći da je jhal muri klasik ulične hrane, koji se može naći u celom Bangladešu. Izuzetnog je ukusa, koji prija nepcima – izjavila je Sara za BBC.

Bangladeš, pirinač Foto: Pixabay/fotomatik

Naravno da je u svoju knjigu „Moja kuhinja Bangladeša“ na prvo mesto uvrstila i recept za ovaj specijalitet, koji smatra suštinskim kulinarskim iskustvom Bangladeša.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели 🌼sandhya 🌼 (@_photography_lover_sandhya_)
Osnovni sastojak ovog jela je muri, odnosno pirinač spravljen na tradicionalni način, „prženjem“ u vrućoj soli ili pesku.

Takav način pripreme deo je tradicije stanovnika Bangladeša i predstavlja sastavni deo svakodnevne ishrane. A kada mu se doda prepoznatljivi bangladeški začin jhal, donekle bljutavi ukus koji ima tako pripremljen pirinač, postaje čudo, neverovatan spoj ljutog i kiselog, koji prija svim čulima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Tonatuni's Diary (@tonatunis_diary)

Od začina se dodaju zeleni i crveni čili u prahu, kao i popularna mešavina zrnevlja, načinjenih od sušenog i prženog sočiva, kikirikija i leblebija. Koristi se i himalajska ružičasta so i takozvana kaala namak, sumprona crna so iz peći, a u sve to se obilato dodaje sok od limete i voda od tamarinda, kako bi ukus jela bio još pikantniji.

Nana, korijander i sitno iseckani crni luk, uz dodatak krastavaca, a u nekim slučajevima i paradajza, daju još savršeniji ukus ovom jelu. I naravno, senfovo ulje, koje obilato koriste stanovnici ove zemlje, na savršen način spaja sve sastojke.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели MarkIt With Hiba (@markitwithhiba)

Kako je objasnila Sara, pojedini stanovnici zemlje smatraju da pikantnost ovog jela izaziva znojenje, što im pomaže da se rashlade tokom vrućina.

Budući da je obilato zastupljen u svakodnevnom životu, ne može se precizno utvrditi kada je muri nastao.

- Poenta je da je muri bio glavna namirnica u Bengalu od pamtiveka i često je korišćen kao zamena za pirinač, kada nije bilo baš mnogo hrane – objašnjava Pritha Sen.

Hamilton istraživač i istoričar i dodaje:

Pirinač u Bangladešu se koristi za apsolutno sve – deserte, doručak, ručak i večeru. Zamišljam da će neko jednog dana da se zapita za šta još možemo da ga iskoristimo.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели 𝕮𝖆𝖕𝖙𝖚𝖗𝖊 (@_rounak_clicks_)

Posebno je zanimljivo pripremanje ovog specijaliteta. Kako je objasnila Sara, kupci imaju osećaj kao da ulični prodavac samo za njih priprema jhal muri na poseban način. Cena iznosi 10-20 taka, što je oko 10 do 20 evra.

- Sastojci se stavljaju u čelični šejker sa poklopcem, a zatim dramatično protresaju, posle čega sledi udaranje po poslužavniku sve dok se ne pomešaju, uz dodatak svih pokreta kao da ste u nekom koktel baru – rekla je Hamilton i dodala da baš zato što se dodaju satojci po želji, ljudi imaju osećaj da im prodavac posvećuje punu pažnju i priprema jelo baš po njihovom ukusu.

Video: Svežije voće od ovoga ne može biti: Ulični prodavac tera celo stablo manga na kolicima

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja