• 4

Nema više "zauzimanja" ležaljki na grčkim plažama: Slede kazne za nepoštovanje ove zabrane

Početkom jula Lokalni savet Pefkohorija, poznatog grčkog letovališta u oblasti Halkidikija, rešio je da se „obračuna“ sa svim onim turistima koji daju sebi za pravo da na ležaljkama ostavljaju stvari, kako bi na taj način „rezervisali“ svoje mesto

  • 4
Plaža, ležaljke

Foto: Pixabay

Prethodnih godina su mnogi srpski turisti koji letnji odmor provode u Grčkoj obično imali pitanja u vezi sa pojavljivanjem meduza i komaraca. Ređe su se raspitivali za cene ležaljki, prosto zato što su mnogi ugostiteljski objekti na plaži, funkcionisali prema drugačijem principu – obavezno je mahom bilo naručiti jedno ili dva pića minimum, da bi posetioci mogli da koriste obično dve ležaljke i suncobran besplatno.

Ova godina je donela i neke novine u brojnim grčkim letovalištima. U pojedinim kafićima na plaži se vrši naplata ležaljki, što izaziva revolt kod nekih naših turista.

I dok ima onih koji u tome ne vide ništa loše, ima i onih koji bacaju drvlje i kamenje na vlasnike lokala.

Početkom jula Lokalni savet Pefkohorija, poznatog grčkog letovališta u oblasti Halkidikija, rešio je da se „obračuna“ sa svim onim turistima koji daju sebi za pravo da na ležaljkama ostavljaju stvari, kako bi na taj način „rezervisali“ svoje mesto.

Pefkohori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Pefkohori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Nekada stvari stave na ležaljke kasno uveče, da bi ujutru imali obezbeđeno mesto, a nekada i u toku dana. Da li dok odu da odmore u apartmanu, ručaju ili šta god i nije toliko bitno, koliko je bitno što sebi daju toliko za pravo.

Iz tog razloga Lokalni savet Pefkohorija na tri jezika navodi zvaničnu zabranu takvog ponašanja, navodi Halkidikigr.blogspot.com.

Pefkohori, Grčka, plaža

Foto: Profimedia/Nicolas Economou

Osim na engleskom, obaveštenje je navedeno i na srpskom i na makedonskom jeziku i ono glasi:

ZABRANJENO je ostavljanje ličnih stvari na plaži preko noći, rano ujutru i tokom ručka u svrhu rezervacije mesta za sunčanje.

U suprotnom će biti oduzete od strane komunalnih redara i vraćene samo nakon naplaćivanja kazne.

Iako još uvek nije poznato ko će i na koji način da naplaćuje kazne, na društvenim mrežama se mogu pročitati informacije i iz drugih grčkih letovališta, u kojima je ta praksa uvedena. Ono na šta se dodatno žale srpski turisti u tom slučaju nije naplata kazni, već „nabacani peškiri“, koje su očigledno grčki domaćini u besu pobacali sa ležaljki.

Svidelo se to nekome ili ne, pravila se moraju poštovati. Ukoliko želimo da budemo dobro ugošćeni, trebalo bi da se pristojno ponašamo.

Šta kažete, da li Grci preteruju u zahtevima ili su pojedini srpski turisti ipak sebi dozvolili previše slobode?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sremac

    4. jul 2022. | 16:36

    Da ,a sto napišete da su u CG ležaljke 35e u malo boljem mestu. Grci su super pa i nek.naplacuji ležaljke. Ipak su njihove. Nisu bezobrazni ni blizu ko Crnogorci. Nikad vise u životu necu ici u CG

    Podelite komentar

  • Miki

    4. jul 2022. | 16:23

    Nepreteruju uopšte mi smo cesto spremni na takve stvari za koje mislim da nisu korektne

    Podelite komentar

  • boki

    5. jul 2022. | 13:10

    Iako nije u mom interesu objektivno su potpuno u pravu.I podržavam obo što Grci rade kako bi disciplinovali bezobrazne turiste.

    Podelite komentar