• 2

Lužnička kotlina poznata je po posebnoj reci, nestvarno lepoj prirodi i ukusnoj vurdi

U selima duž toka reke Lužnice živi tek po nekoliko stotina stanovnika, izuzimajući Babušnicu koja je ostala centar ovog kraja

  • 2
Lužnička kotlina, reka Lužnica, sela u Lužničkoj kotlini Foto: Ivan Strahinić

Okružena Suvom planinom, Vlaškom planinom i planinom Ruj, pitoreksna Lužička kotlina može se pohvaliti 39 kilometara dugačkom rekom Lužnicom koja protiče kroz 12 naselja na jugoistoku Srbije.

Na Lužnici, koja važi za najveću desnu pritoku Vlasnine, nekada je bilo sijaset vodenica, a danas ih je preostalo svega nekoliko, u znak sećanja na davna vremena kada je stanovništvo ovog kraja živelo od mlevenja žita.

Koliko je reka Lužnica značajna za ovaj kraj govori i podatak da je u jednom od sela u Lužničkoj kotlini sredinom prošlog veka postojala mini-hidrocentrala koja je pune tri decenije snabdevala strujom Veliko Bonjince i Modru Stenu.

Od Radoševca, preko Gornjeg i Donjeg Krnjina, Izvora, Babušnice, Gorčinaca, Ljuberađe, Grnčara i Mezgraje do Svođe, reka Lužnica pruža pregršt mesta za odmor u vidu kampovanja i uživanja u netaknutoj prirodi.

Izuzev Babušnice, u svim navedenim selima ima tek po nekoliko stotina stanovnika, mahom starijih ljudi koji su ostali da na svojim ognjištima spremaju lokalne specijalitete po kojima je ovaj deo Srbije poznat.

Potomstvo su ispratili u Braničevski okrug, tačnije u Požarevac, gde živi najveći broj mladih poteklih iz kotline poznate po nadaleko čuvenoj vurdi.

Ovaj specijalitet od mleka i paprika na manifestaciji “Vurdijada” okuplja svake jeseni u Babušnici veliki broj turista iz svih krajeva Srbije, ali i Bugarske koji ne samo što imaju priliku da nabave vurdu, već i da se iznova uvere koliko je priroda u ovom delu Srbije veličanstvena.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ovo je reka razlivenih dijamanta: Ne znaju kako da dočaraju njenu lepotu pa kažu da je došla iz raja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dragan

    8. jul 2022. | 19:31

    Luznica je lepa ali ne netaknuta ovde je opet covek kriv sva kanalizacija je izvedena u reku luznicu a godinama se govori da ce da se ugrade kolektori za preciscavanje stvarno je steta tu prirodu unistiti.prodjite koritom luznice kroz sela draginac uvece od smrada necete moci da izdrzite vise od dva minuta

    Podelite komentar

  • Nenad

    8. jul 2022. | 18:42

    Sva ova sela koja ste naveli su pusta.

    Podelite komentar