• 0

U zavičaju neimara koji su podigli Narodnu skupštinu i Beli dvor: Beg u beskrajno zelenilo

Iako su ekonomski jedan od najnerazvijenijih delova Srbije, Crna Trava i okolna sela mogu se pohvaliti neverovatno lepom prirodom

  • 0
Crna Trava Foto: Ivan Strahinić

U gornjem i srednjem delu sliva reke Vlasine, u jugoistočnoj Srbiji nalazi se Crna Trava, planinsko naselje i istoimena opština koja se, nažalost, ne može pohvaliti ekonomskom razvijenošću.

Paradoks je što je ovaj prirodnim lepotama bogat kutak Srbije, nekada poznat po pečalbarima koji su izgradili najmonumentalnije zgrade širom zemlje, ostao gotovo pust.

Crnotravci su podigli zgradu Narodne skupštine, Narodne banke, Pošte, ali i Beli dvor, kao i zgrade u kojima se nalaze Pravni i Veterinarski fakultet i Državni arhiv.

Ekonomske migracije učinile su svoje - vredni Crnotravci potražili su “krov nad glavom” daleko od zavičaja koji će zbog uspomena iz detinjstva i krajolika kakav se retko gde može sresti zasigurno uvek nositi u srcu.

Ali, u ovaj deo Srbije zaljubiće se i oni koji prvi put kroče u Brod, Preslap, Darkovce, Krivi Del, Sastav Reku… Iako su ova i druga crnotravska naselja gotovo napuštena, priroda oko njih je i dalje veličanstvena.

Vlasinska visoravan, kao i planinski vrhovi Gramade, Ostrozuba i Čemernika mame zaljubljenike u netaknutu prirodu, baš kao i reka Vlasina, ali i Vlasinsko jezero koje je udaljeno desetak kilometara od varošice Crna Trava. Tamo se već ritam života snažnije oseća, barem leti, kada turisti pobegnu iz grada, željni boravka u prirodi, ali tako da im je civilizacija ipak nadohvat ruke…

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja