• 0

Vidikovci, krstarenje, brvnare, sir: "Putokazi zlatovanja" vode kroz prelepe predele i znamenitosti Zlatara

Uz ponudu seoskog turizma i specijaliteta kraja, u okviru vodiča objavljena je i karta Opštine Nova Varoš

  • 0
Zlatar, Nova Varoš, turistički vodič Foto: Turistički vodič Zlatara i Nove Varoši "Putkoazi zlatovanja"/Aleksandar Bubanja/Stanko Kostić/Rade Prelić/Privatna arhiva

"Putokazi zlatovanja" novi je vodič kroz predele Zlatara i Novu Varoš, koji predastavlja do sada najobimniji pregled prirodne i kulturne baštine ovog kraja.

Baštinu na dlanu predstavile su dve Beograđanke - Milena Mihaljčić, autor teksta i koncepta, dok je o dizajnu i prelomu brinula Lidija Taranović. Fotografije su iz objektiva Aleksandra Bubonje iz Nove Varoši i Stanka Kostića i Rada Prelića iz Beograda, kao i iz nekoliko arhiva ustanova i ugostiteljskih kuća i pojedinaca.

- Predeli Zlatara su mozaici livada i planinskih visova obraslih listopadnim i četinarskim šumama. Priroda u ovoj vazdušnoj banji i okolini poziva na sve vrste kretnja i aktivnog odmora, pa je to šansa da posetioci iskušaju spretnost i odvažnost - piše Mihaljčić ukazujući na blagodeti planine između četiri reke - Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice.

Na stranicama Vodiča su i znamenitosti kulturnog nasleđa i tragova istorije. Ističući da manastiri i crkve, izgrađeni na prekrasnim mestima, sa dragocenosti koje čuvaju - svedoče o snazi i postojanosti predaka, autorka Vodiča skreće pažnju, u prvom redu, na crkve brvnare i druge spomenike narodnog graditeljstva i eksponate Zavičajnog odeljenja užičkog Muzeja.

Vrhovi planine Zlatar i panoramski pogledi, prešačke i trim staze, krstarenje Uvcem, pećine, muzej, crkve brvnare, samo su pojedinosti koje posetioci Zlatara i Nove Varoši mogu posetiti.

Tako je, jedna od znamenitisti ovog kraja, i crkva brvnara smeštena na padinama planine Murtenice.

- Po legendi, za vreme turske vladavine, meštani sela Kućani načiniše crkvu na skrovitom mestu i oglasiše da je "crkva doletela", a Turčin koji je tu zemlju posedovao, dođe da je vidi, udari petom u vrata i na mestu osta mrtav. Veruje se da se zato ovo mesto, kao i crkva, zove Peta. Ova malena crkva brvnara posvećena Vaznesenju Hristovom i okružena stoletnim četinarima, ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Vreme njene izgradnje neki istoričari smeštaju na početak 19. veka, mada su dobro očuvane carske dveri nastale 1780. godine. Crkva nema ukopane temelje, načinjena je od borovih talpi, a njen krov, pokriven je šindrom. Iako po dimenzijama skromna, Crkva je bila i ostala duhovno uporište stanovnika planinske oblasti Murtenice - stoji u vodiču.

Tu su, naravno, i nezaobilazni specijaliteti - sir, kajmak i pita od heljde.

Uz ponudu seoskog turizma i specijaliteta kraja, u okviru vodiča objavljena je i karta Opštine Nova Varoš, sa selima, saobraćajnicama i lokacijama znamenitosti, a namernicima je predočeno i šta mogu posetiti u okolini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja