Miris detinjstva u jednom zalogaju: Stari recept za breskvice koje su naše bake pravile s ljubavlju

M. M.
M. M.  
  • 0

Postojali su kolačići koje su svi voleli, ali su breskvice bile nešto više od slatkiša. Bile su znak pažnje, simbol praznika i ljubavi – savršene, šarene, mirišljave, uvek u kutiji od keksa koju nije smeo da dira niko bez dozvole.

Sećate li se onih dana kada je kuhinja mirisala na rum i vanilu, a mama ili baka pažljivo spajale dve poluloptice testa u šarene male "breskvice", pa ih umakale u obojenu vodu i kristal šećer? Ti kolačići nisu bili samo ukusni – oni su imali dušu.

Danas vam donosimo upravo taj stari, nostalgični recept za breskvice, koji vraća u dane kada su praznici imali poseban miris i kada se na slavama prvo tražilo: "Ima li možda onih breskvica?"

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • oko 900 g brašna (dodavati postepeno)

Za fil:

  • izdubljeni deo kolačića
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike džema od kajsije
  • malo mleka ili soka od narandže
  • rum po želji

Za dekoraciju:

  • crvena i žuta prehrambena boja
  • malo ruma ili arome breskve
  • kristal šećer

Priprema:

Testa:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.

Dodajte ulje i mleko, pa postepeno umešavajte brašno pomešano sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatko, srednje meko testo koje se ne lepi za ruke.

Oblikujte male kuglice veličine oraha i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta – kolačići ne smeju da porumene.

Formiranje i punjenje:

Kada se malo prohlade, izdubite pažljivo sredinu svake polovine pomoću malog nožića ili kašičice.

Izdubljene delove pomešajte sa džemom, čokoladom, orasima, malo mleka i par kapi ruma. Masa treba da bude kompaktna, ali maziva.

Spajajte po dve polovine filom, tako da dobijete oblik breskve.

Dekoracija – magija koja vraća u detinjstvo:

U dve šolje pomešajte malo vode sa crvenom i žutom bojom (možete dodati i malo ruma ili arome breskve za dodatni šmek).

Svaku breskvicu kratko umočite u obe boje, da dobijete prirodan izgled prave breskve.

Uvaljajte ih u kristal šećer i ostavite da se suše.

Mali trikovi za savršen rezultat

Najbolje su kada odstoje dan-dva – tada omekšaju i postanu neodoljive.Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji – miris će vas svaki put vratiti pravo u detinjstvo.

Ove breskvice nisu samo kolač – one su emocija, uspomena i znak da se lepota skriva u jednostavnim stvarima.

Podelite ih sa nekim koga volite. Ili ih napravite samo za sebe – jer sećanja imaju najbolji ukus kada ih sami oživimo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti