• 3

Jezera su naše blago: Plavi dragulji Srbije

Koje jezero u našoj zemlji vam se najviše dopada?

  • 3
Vlasinsko jezero Foto: Ivan Strahinić

Ko ne voli brčkanje u moru ili preko leta nije u prilici da otputuje van Srbije, rado će se opredeliti za odmor na jezeru.

Pored toga što će moći da uživa u kupanju i sunčanju, jezera su idealna i za pecanje, šetnju i beg od svakodnevnih obaveza.

Onima koji su prošli Srbiju “uzduž i popreko” teško je da izdvoje jedno jezero u našoj zemlji kao najlepše. Svaka destinacija ima svojih čari - od jezera koja su sadržajem u potpunosti podređena turistima do onih skrivenih, za koje znaju mahom meštani i stvarni zaljubljenici u prirodu.

1. Palić

U neposrednoj blizini Subotice nalazi se najveće prirodno jezero u Srbiji. Najpre je nosilo naziv Paligo Palus, potom Pavlova bara i na kraju Palić, odnosno Palićko jezero.

Osim za kupanje, odlično je i za pecanje, šetnju po netaknutoj prirodi, ali i za uživanje u brojnim turističkim sadržajima od kojih je Zoo vrt svakako jedna od najvećih atrakcija.

2. Vlasinsko jezero

Na jugoistoku Srbije, na području opštine Surdulica nalazi se pravi vodeni dragulj. Vlasinsko jezero nastalo je pre sedam decenija i predstavlja posebnu atrakciju zbog takozvanih plutajućih ostrva, odnosno delova treseta otkinutih sa dna akumulacije.

Zelenilo, mir, tišina i udaljenost od gradske sredine preporučuju Vlasinsko jezero za odlazak na odmor ili makar vikend u prirodi.

3. Zaovinsko jezero

Jezero Zaovine nalazi se u okviru Nacionalnog parka Tara, kod mesta Zaovine. Nastalo je veštačkim putem, a zbog količine vode u Drini vodostaj jezera se često menja.

Ipak, ono što će turiste uvek dočekati na ovoj destinaciji je nestvarno lepa priroda. Naime, u ovom delu Tare nalazi se čak 50 odsto celokupne flore cele planine - prisutno je čak 600 biljnih vrsta.

4. Srebrno jezero

Na par kilometara od Velikog Gradišta nalazi se verovatno najposećenije jezero u Srbiji - Srebrno jezero. Zbog obilja turističkih sadržaja mnogi ga nazivaju i “srpskim morem”.

Pored uživanja u plivanju, sunčanju i pecanju, i okolina Srebrnog jezera je izuzetno atraktivna za posetioce. Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, Viminacijum i manastir Tumane samo su neka od mesta koje vredi videti kad dođete u ovaj deo Srbije.

5. Bovansko jezero

Postavljanjem brane na polovini toka reke Moravice pre skoro pola veka nastalo je Bovansko jezero. Akumulaciju okruženu prelepom prirodom domaći turisti masovno su otkrili po proglašenju pandemije korona virusa, kada su pohrlili na njegove obale u želji da potraže spas od letnjih vrelina.

Koje jezero u Srbiji se vama najviše dopada, bez obzira na to da li se nalazi na ovoj listi ili ne? Podelite sa nama kroz komentare.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jelena

    19. jul 2022. | 22:22

    Vlasinsko jezero je jedno od najlepših jezera u Srbiji. Svez i cist vazduh, mir i tišina se osećaju svuda. Svakog leta sam na Vlasinskom jezeru i oduševljena sam.

    Podelite komentar

  • Lago di Garda

    19. jul 2022. | 21:14

    Žao mi je. Nemam ja te pare.

    Podelite komentar